Ny producent - Domaine de Fondrèche - Côte du Ventoux

Vi är stolta att kunna presentera en helt ny producent från Rhône för vinbutiken som vi hoppas skall inspirera till roliga inköp.

Varför vi har valt Domaine de Fondrèche;

« Vinerna från Domaine Fondrèche uttrycker domänens filosofi: att plantera rätt vinstock på rätt jord, arbeta på ett manuellt sätt med målet att producera fantastiska viner. Dessa viner erbjuder en mineralitet och en balans av ett friskt fullkroppsvin mellan kraft och elegans. Fondreche vingård är utan tvekan en av de största i Côte du Ventoux. »

[läs mer om Domaine de Fondrèche här]

Veckans viner

Domaine de Fondrèche - Divergente 2020

 

Domaine de Fondrèche sträcker sig över 38 ha på byn Mazan, Mormoiron och Saint Pierre de Vassols. Domaine Fondrèche-viner uttrycker domänens filosofi: att plantera rätt vinstock på rätt jord, arbeta på ett manuellt sätt med målet att producera fantastiska viner. Dessa viner erbjuder en mineralitet och en balans av ett friskt fullkroppsvin mellan kraft och elegans. Fondreche vingård är utan tvekan en av de största i Côte du Ventoux.

Poäng: 96/100
549 kr / flaska - 3,293 kr / låda

Domaine de Fondrèche - Il Etait Une Fois 2020

 

Domaine de Fondrèche sträcker sig över 38 ha på byn Mazan, Mormoiron och Saint Pierre de Vassols. Domaine Fondreche-viner uttrycker domänens filosofi: att plantera rätt vinstock på rätt jord, arbeta på ett manuellt sätt med målet att producera fantastiska viner. Dessa viner erbjuder en mineralitet och en balans av ett friskt fullkroppsvin mellan kraft och elegans. Fondreche vingård är utan tvekan en av de största i Côte du Ventoux.

Poäng: 96/100
429 kr / flaska - 2,573 kr / låda

Château de Saint Cosme - Gigondas Le Poste 2020

'From one of Gigondas's top producers, I guess it should be no surprise that this year's lineup is flat-out terrific. The single-parcel wines from 2018 are among the best I've tasted here, managing to combine remarkable intensity with seductive, approachable textures. These are wines that are delicious now, yet appear capable of drinking well for more than a decade. And don't overlook the Côtes du Rhône offerings from proprietor Louis Barruol, which continue to offer outstanding value.'

Robert Parker Wine Advocate

Poäng: 98/100
1,049 kr / flaska - 6,294 kr / låda

Château de Saint Cosme - Gigondas 2020

Fantastisk elegant Gigondas från Château de Saint Cosme. En utsökt kombination av ett unikt mikroklimat, 60 år gamla vinstockar och traditionella vinmakande gör denna till appellationens benchmark-vin.

-

Egendommen ligger i hjärtat av Gigondas, där 15 hektar vinmarker odlas i skuggan av berget Dentelles de Montmirail, vilket resulterar i ett svalare mikroklimat än resten av Gigondas. Druvorna skördas för hand och jäses imed hela klasar. Därefter lagras vinet i 2 månader på 20 % nytt fett, 50 % användningsfett och 30 % betongtank. Vinen tappas utan iltrering.

Poäng: 94/100
489 kr / flaska - 2,874 kr / låda

Viner från Bordeaux

Blogg - Dryck & livsstil

Viner från Bourgogne

Viner från Champagne

Björnes Magasin

Super-Toscans

Viner från Piemonte

Viner från Rioja

Viner från Ribera del Duero

Viner från USA

Viner från Australien

Viner från Sydafrika

Välkommen till Gassås Wine

Gassås Wine med Utvalda Viner, erbjuder tjänster och produkter inom vinvärlden. För att våra kunder ska kunna utveckla och fördjupa sitt vinintresse, så har vi valt att arbeta med personlig service och kompetent vinrådgivning. Genom våra personliga vinrådgivare får kunden hjälp med allt från att bygga upp och investera i sin egen vinkällare, till tips om druva eller vin till den stundande middagen.  

Som om detta inte skulle vara nog har vi dessutom två specialistsidor gällande Champagne och Bordeaux. 

Besök gärna www.champagnen.se med närmre 50st kvalitetsproducenter och över 300st kvalitetsviner.

Besök gärna www.bordeauxwines.se med över 1,000st kvalitetsviner från de största slotten i världen.

Hur ska du tänka när du väljer vin?

Kött

En bra tumregel när du väljer vin till kött är att ju magrare kött desto lättare vin passar till. En smakrik, fet rätt som revbensspjäll passar bra ihop med ett fylligt och smakrikt vin. Lamm fungerar bra med ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin till, exempelvis viner av den smakrika druvan Nebbiolo som är ett nyanserat och kryddigt vin med mycket fatkaraktär och kraftfulla aromer. Även lamm är ett lite magrare kött och kan ätas med lättare viner som Petit Verdot och Malbec. Tänk här framför allt på vilken sås och vilka kryddor som används då dessa smaker lätt sätter sig i köttet.

Fågel

Fylligare maträtter med till exempel gräddsås ska allra helst matchas med ett rikt vitt vin, Varför inte ett vin gjort på Chardonnay. Om såsen är tomatbaserad så behöver du ett vin som matchar syran. Och då tenderar Pinot Noir att vara det självklara alternativet. Till syrlig mat, som till exempel anka som är marinerad med citron och timjan, så rekommenderas viner som också har en viss syrlighet så som vita viner av druvan Riesling eller Sauvignon Blanc. Grillad fågel, bör helst kombineras med ett kraftigt vin eftersom köttet får en lätt rökig smak från tillagningen, förslagsvis en Malbec eller Cabernet Sauvignon.

Fisk

Ta stöd i rättens struktur, konsistens och intensitet. Fundera exempelvis på hur dina tillbehör påverkar upplevelsen: som gröna, färska örter, primörer som sparris och nässlor som matchar friska viner, torra, utan fatsmak. Medan exempelvis ost, bröd, emulsioner nötter och mandel samt smör möter viner med liknande smaker, det vill säga torra viner med smöriga noter, gul frukt och karamellton från fat.

Dessert

Dessertens syfte är att avrunda och fullända en måltid. Det gäller att välja en dryck med rätt fyllighet till dessertens tyngd. Det är därför en mycket viktig huvudregel när man tittar närmare på desserter att vinet alltid skall vara sötare än desserten. Om inte så är fallet kommer vinet att upplevas som torrt och surt. Försök även att hitta gemensamma aromer mellan desserten och dessertvinet. Att låta dryckens aromer, det vill säga dess doftkomponenter spegla aromerna i desserten skapar en underbar harmoni.

Snacks - finger food

Tilltuggen serveras till en apéritif & vi vill givetvis alltid starta med Champagne eller andra mousserande viner. Givetvis kan råvara, säsong & tillagningssätt påverka hela upplevelsen. Om man gör, som i ett kontinentalt förhållningssätt, dricka apéritif någon timme eller så före måltiden kan man givetvis dricka cocktails & andra spritdrycker. Men om man väljer att servera aperitifen i direkt anslutning till måltiden bör man starta mjukt & elegans för att senare stegra smakerna i intensitet beroende på hur många rätter som serveras.

Skaldjur

Till naturella skaldjur som ostron, havskräftor, krabba & hummer är själva tillagningen nog inte så mycket att orda om. Tänk stramhet & elegans samt ett vin som inte har toner av ekfat. Snegla mot Champagne, Chablis, Albari‑ño, Sauvignon Blanc, etc. Vid tillagade skaldjur såsom gratinering & ugnsbakning får man tänka om & fundera på hur tillagningssättet & tillbehören ökar rätten intensitet som göra att vinets arombild måste skruvas upp för att både skapa harmoni & elegans.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st