Historia
Idén uppstod år 2000 från den passion som några vänner hade för vin. De blev partners för att förverkliga en dröm: plantera vingårdar i hjärtat av Ribera del Duero, skapa en toppmodern vingård och producera viner av hög kvalitet. Bertrand Erhard, en fransk vinmakare som perfekt förstod projektets filosofi, anslöt sig till gruppen.
2002 planterades 27 hektar vingårdar i fem olika gods. Tanken var att göra ett vin från marken från början till slut. Vingårdarna planterades medan vingården byggdes. 2012 blev Bodegas Hacienda Monasterio delägare i Montecastro och tog över den tekniska, vinframställnings- och försäljningsledningen. 2015 släpptes den första årgången skapad av Hacienda Monasterio-teamet, Montecastro Vintage 2012, på marknaden.
Om vingården
Bodegas MONTECASTRO har 27 hektar beläget i provinsen Valladolid (Castrillo de Duero) som gränsar närmare Burgos och en av Valladolids högsta höjder och till och med Ribera del Duero. Dess vingårdar finns mellan 860 och 923 meter över havet.
Sådan höjd är en av de viktigaste egenskaperna hos MONTESCASTRO vingårdar. Det ger svalka, skyddar mot värmen och druvorna mognar långsammare, eftersom temperaturerna på denna höjd är lägre än i dalen. Det finns också bättre isolering och det har vindsystem som är specifika för ett kontinentalt klimat som i Ribera del Duero.
Denna vingård är uppdelad i 8 tomter och 5 olika ägor, beroende på höjden och typen av jord. Det finns en mängd olika jordar. Kalkrik berggrund råder, liksom svart kalksten, och en mycket speciell stenjord på kalkbas, vilket är ovanligt på 870 meter.
Den vinodling vi bedriver respekterar naturen till fullo och den ställs för närvarande om till ekologiskt-ekologiskt jordbruk: gödningsmedel kontrolleras genom att göra egen kompost och använda så få behandlingar som möjligt, som alltid är förebyggande behandlingar, utan att använda systemiska medel eller bevattning.
Vinet består av ett strikt klonalt urval av Tempranillo, då vi letar efter de bästa klonerna inom området Fino rödvin och rödvin från Aragon. Cabernet Sauvignon och Merlot, de mest anpassade till Ribera del Duero-klimatet, är Bordeaux-kloner. MONTECASTRO-vingården har 90% Fino rött vin, 5% Cabernet Sauvignon och 5% Merlot.
Vinets framställning
Montecastro-vingården är uppdelad i 3 sorter, TINTO FINO, CABERNET SAUVIGNON OCH MERLOT.
Planteringsmönstret är 2,5 X 1. Det innebär en växttäthet på 4 000 vinstockar per hektar. Denna höga densitet gör att vi kan få en låg produktion per planta vilket i sin tur ökar kvaliteten på druvan. Hela ytan på grödorna bevattnas inte. Det tillhör de kommunala distrikten Olmos och Castrillo de Duero. Plantageområdet är hedområde beläget 923 meter högt. Detta gör det till ett väldigt coolt område. Marken är "lätt" jord som huvudsakligen är stenig. Det finns även tomter i flodbädd och gropområden med lite "hårdare" jord. Det gör att inte all vingård kan bearbetas på samma sätt med tanke på att styrkan och potentialen är väldigt olika.
Vingården är inte registrerad som en ekologisk vingård, men dess odlingsmetoder är det. Behandlingen av ogräs är uteslutande mekanisk, med traktorer eller för hand med arbetare, och inga ogräsdödare eller kemiska produkter används.
När det gäller växthälsa arbetar vi hårt med växtens naturliga balans för att inte ha en överdriven kraft som kan resultera i en svampöverväxt orsakad av överdriven vegetation eller en försvagning av växten som skulle göra den mer sårbar för skadedjursangrepp. eller främst till träsvampar. Därför är gröna metoder och framför allt den individuella behandlingen av varje tomt och växt mycket viktigt, att observera växtens behov och agera därefter.
Vinmakarens stil och filosofi
Montecastro har fått mycket beröm från vinkritiker och etablerat en lojal anhängare av vinälskare.
Alla viner görs av Peter Sisseck från Pingus tillsammans med Carlos de la Fuente.