Andreas Larsson
Andreas Larsson är en svensk sommelier, vinkonsult och kritiker. Han är också utbildad kock (och jazzgitarrist). Han vann Association de la Somellerie Internationale Best Sommelier of the World 2007. Anteckningar och poäng för de tusentals viner han smakar varje år finns på tasted.wine
Ett poängsystem med hundra poäng används:
- 80-84 - Medel. Ett enkelt vin utan komplexitet men med ren frukt, lättare struktur och tidvis några små skavanker.
- 85-88 - Bra. Ett bra till mycket bra vin med lite karaktär och ibland komplexitet.
- 89-92 - Mycket bra. Ett mycket gott till enastående vin; allmänt komplex, strukturerad och åldersvärd med mycket karaktär och terroiruttryck.
- 93-96 - Enastående. Ett enastående vin i världsklass med komplexitet, nyans, terroiruttryck, åldersvärdighet, koncentration och längd.
- 97-100 - Exceptionellt. Ett av världens stora viner. Unikt och personligt med alla ovan nämnda egenskaper men också unik personlighet, mognad eller potential för ett otroligt långt åldrande för att bli något unikt.
Här hittar du Andreas Larssons 100 poängare !
-
Robert Parker Wine Advocate
Parker har välkänt smakat och fått några av världens finaste och mest prestigefyllda viner. Han har förvisso smakat majoriteten av världens dyraste viner.
Parker, född och uppvuxen i Maryland, tillbringade 10 år som advokat i Baltimore innan han gick över till att skriva vin på heltid 1984. Nyhetsbrevet Wine Advocate blev först känt efter att Parker exakt förutspådde den höga kvaliteten på 1982 års Bordeaux-årgång. Det blev snart en standardreferens för konsumenter av fina viner i USA.
2006 valde Parker en grupp anställda för att täcka majoriteten av världens vinregioner i hans ställe. I december 2012 klev Parker tillbaka från sin heltidstjänst på The Wine Advocate och utnämnde Lisa Perrotti-Brown till tidningens nya chefredaktör. Han gick formellt i pension 2019. 2017 förvärvade Michelin en 40-procentig andel i Robert Parker Wine Advocate, och 2019 blev Michelin ensam ägare i företaget.
I december 2021 avgick Perrotti-Brown som chefredaktör och tidigare chefredaktör Joe Czerwinski blev ny chefredaktör. Robert Parker Wine Advocate har för närvarande nio vinrecensenter anställda.
The Wine Advocate tros ha en djupgående effekt både på priserna och marknadens efterfrågan på fina viner runt om i världen, särskilt de från Parkers föredragna regioner, såsom Napa Valley och Bordeaux. Idag kan en "100-poängs Parker-poäng" göra ett vinmärke (och låga poäng kan bryta det).
Se den här listan över Robert Parker 100-Point Wines.
[vintage chart - Robert Parker Wine Advocate]
The Wine Advocate/Robert Parker 100-point wine-scoring scale
- 96–100 – Extraordinary
- 90–95 – Outstanding
- 80–89 – Barely above average to very good
- 70–79 – Average
- 60–69 – Below average
- 50–59 – Unacceptable
-
Jancis Robinson
Jancis Robinson är en brittisk vinskribent och kritiker som blev berömmelse i mitten av 1980-talet efter att ha blivit den första MW (Master of Wine) utanför vinhandeln. Hon är nu en av de mest inflytelserika kommentatorerna i branschen och skriver en krönika varje vecka för Financial Times samt driver sin egen hemsida, JancisRobinson.com.
Robinson skrev tillsammans med Hugh Johnson World Atlas of Wine och är redaktör för Oxford Companion to Wine. Hon ses också allmänt som en världsauktoritet inom ampelografi och har publicerat mycket om ämnet.
2003 utsågs hon till Officer of the British Empire (OBE) av Hennes Majestät Drottning Elizabeth och har utsetts till rådgivare för den kungliga vinkällaren.
Robinson ger vinbetyg baserat på både hur vinet visade sig vid provningstillfället och dess potential att förbättras med åldern.
Jancis Robinsons 20-punkts vinpoängskala:
- 20 – Truly exceptional
- 19 – A humdinger
- 18 – A cut above superior
- 17 – Superior
- 16 – Distinguished
- 15 – Average
- 14 – Deadly dull
- 13 – Borderline faulty or unbalanced
- 12 – Faulty or unbalanced
Här hittar du Jancis Robnsons 100 poängare !
-
Jane Anson - Inside Bordeaux
Jane Anson var kolumnist och korrespondent i Bordeaux för tidningen Decanter i 20 år. I slutet av 2020 lanserade hon sin egen webbplats, dedikerad till Bordeaux-regionen. På mindre än ett år hade den lästs i minst 105 länder.
Med nytt innehåll som läggs till varje vecka, i skrivande stund har hennes webbplats redan mer än 1 250 provningar, plus dussintals rapporter, podcasts och artiklar publicerade. Ämnen sträcker sig från de senaste nyheterna till Bordeaux historia och profiler av personligheter inom regionens vinindustri.
Jane Anson har bott i Bordeaux sedan 2003 och är författare till ett antal böcker, inklusive Inside Bordeaux, publicerad 2020. Det året var hon den första kvinnan att hålla André Simon-föreläsningen för Wine and Food Society sedan serien började i 1971. Hon är innehavare av DUAD tasting diploma från Bordeaux Institute of Oenology och är ackrediterad vinlärare vid Bordeaux Ecole du Vin.
Här hittar du Jane Anson 100 poängare !
-
Decanter world Wine Awards
Decanter World Wine Awards (DWWA) är en stor prisutställning som drivs av den brittiska vinpublikationen Decanter. Det grundades 2004 av den engelske vinkritikern Stephen Spurrier och delar ut troféer och medaljer, samt vinpoäng.
Varje år skickas många hundra viner in för granskning av DWWA, som alla måste genomgå en preliminär bedömning innan de läggs fram till de officiella stadierna. Vinerna bedöms av flera paneler, var och en leds av en regional- eller kategorispecialist. Domarteamet, på hundratals, är plockat från ett brett spektrum av discipliner inklusive vinmakare, återförsäljare och vinskribenter. Decanters egna författare deltar i bedömningen, liksom regionala specialister som Tom Stevenson, Jim Budd och "Wine Doctor" Chris Kissack.
Medaljer som delas ut vid DWWA är initialt uppdelade i standardkategorierna guld, silver och brons. Sedan omprovas guld för att dela ut platinamedaljer till de bästa vinerna. Platinaer provas om igen för att tilldela tävlingens toppviner, Best in Show.
Här hittar du Decanter World Wine Awards 100 poängare !
-
Jean-Marc Quarin
Jean-Marc Quarin är en vinpedagog och kritiker från södra Frankrike. Född i Chateauneuf-du-Pape i en familj av vinmakare, studerade han enologi och fortsatte att studera med några av de mest respekterade vinmakarna i Bordeaux. Han är fortfarande baserad i Bordeaux, ett beslut han tog så att han noga kunde följa Bordelais vinscene. Quarin underhåller sin webbplats (Quarin.com) från sitt kontor med utsikt över Medocens vinrankor.
1998 satte Quarin upp sitt vinnyhetsbrev Carnets de Degustations, där han recenserar mest franska viner. För sin inhemska efterföljare använder Quarin en traditionell fransk 20-gradig poängskala, men när han skriver för en engelsktalande läsekrets använder Quarin 100-poängsskala.
Jean-Marc Quarins 100-gradiga vinpoängskala:
- 96–100 – Exceptionellt
- 90–95 – Utmärkt
- 87–89 – Mycket bra
- 84–86 – Bra
- 70–83 – Obetydlig eller otillfredsställande
- >70 - Bristfällig
Här hittar du Jean-Marc Quarins 100 poängare !
-
VertedeVin
Den innehåller tusentals vin- och spritrecensioner med betyg på både 100- och 20-gradiga skalor. Det fria området på webbplatsen innehåller även nyhetssektionen.
Prenumerantområdet inkluderar intervjuer, vin- och matparningar, inlärningsområden och tidningar att ladda ner.