Champagne Janisson-Baradon

Janisson-Baradon grundades 1922 av Georges Barandon och är en av få vingårdar som ligger i själva Epernay. Gården omfattar cirka 9 hektar och producerar cirka 70 000 flaskor per år.

 

Vingården drivs för närvarande i 5:e generationen av Cyril (ledning) och bror Maxence (vingård & källare).
-
Av de nio hektaren vingårdar ligger åtta i Epernay, resten är uppdelade på Chardonnay-skiften i Chouilly och Meunier i Brimont, i Massif de St-Thierry. Sedan 1999 har alla vingårdar planterats med marktäckare och inga kemiska herbicider eller bekämpningsmedel används. Under flera år har vingården varit på väg mot ekologisk certifiering, och några certifierade ekologiska druvor är redan inköpta och marknadsförda under varumärket George-Baradon. Odling av "glömda druvsorter" är också ett fält där Janisson-Baradon ägnar sig åt (Cuvée 7C).
-
Pinot Noir utgör majoriteten av planteringarna med 60 procent, Chardonnay 30 procent och Meunier 10 procent. Medelavkastningen är 50-55 hl/ha, med enkelvingårdschampagner som Toulette eller Tue Boeuf som endast ger 30 hl/ha. Chardonnay Toulette växer på en Grand Cru-plats.
-
Vinifieringen är en blandning av stål och trä. Malolaktisk jäsning görs för de icke-vintage champagner. Single-vineyard vintage Champagnes genomgår inte malo och lagras 100% i trä (använda Bourgogne fat, lagrade 8-12 månader). en viss andel fatlagrad vin finns i alla cuvéer, även Non-Vintage Brut Sélection, som innehåller 30 % reservviner som har lagrats på ekfat.
-
Champagnerna är krämiga och kryddiga, med en mycket fin perlage. Extremt karaktärsstarka är de tre singelvingårdschampagnerna "Tue Boeuf" gjorda på 100% Pinot Noir, "Toulette" från 100% Chardonnay och "Conges" från 100% Pinot Meunier. De känns också direkt igen eftersom de inte har någon etikett, utan vit skrift som ser ut som om den applicerats för hand.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st