
Historia
Det äldsta dokumentet vi har om familjens historia är daterat till den 17 juni 1395 och hänvisar till upprättandet av en folkräkning av Herren av Gelida på Mas de la Torrevella (nuvarande läge för godset eller Can Martí och dess 'masias' eller lanthus, Can Martí de Baix och Can Martí de Dalt - nedre och övre Can Martí), till förmån för min direkta förfader Jaume Miquel, med "alla hans hus, byggnader, åkrar, vinstockar, mark, skogar, kolonilotter, heder och andra ägodelar, vatten, akvedukter, ingångar och utgångar och alla hans rättigheter och ägodelar som tillhör Mas o kommer att finnas i framtiden, vad de än må vara."
Genom århundradena har familjens efternamn ändrats med på varandra följande äktenskap, tills det nuvarande, Torelló, som motsvarar den 22:a generationen och som bevarar egendomen, och hedrar min förfaders ordning som instruerade att "du och dina efterträdare ska vara dina egna män och ensam, naturligt, göra Mas till ditt hem, gård och bostad."
Från 1951 orienterade min far Francisco Torelló, i förutseende av den ekonomiska förändringen i landet, familjens traditionella jordbrukstradition mot industrialiseringen av vinframställning, initierade produktionen av cava och vin på flaska med druvorna från vinstockarna på Can Martí egendom.
Det är min och min familjs stolthet att bevara den historia som förenar jordbrukstradition med industriell modernitet och med löftet att fortsätta göra vårt arbete väl och på så sätt hedra hans minne. Torellós viner och cavas görs med rigoritet och passion.
Ernestina Torelló
Vintillverkare
Gården Can Martí har tillhört familjen sedan 1395 och upptar 135 hektar i den bördiga regionen Penedès. Vi odlar vita druvsorter Macabeo, Xarel.lo, Parellada, Chardonnay och Subirat Parent och de röda Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir och Syrah.
I olika underjordiska källare i vår vingård (som upptar 5 500 m2), kommer flaskorna att förbli i mörker och vid en kontrollerad temperatur, vila och berika sig i smaker och kvaliteter. Torelló tillverkar endast Reserva cavas (mer än 15 månaders åldrande) och Gran Reserva (mer än 30 månaders åldrande) enligt reglerna från Regulatory Council of Cava.
Efter lagringen görs manuell skakning av flaskorna för att sedan flytta sedimenten till halsen.
I ett rum i källaren, med kontrollerad temperatur och luftfuktighet, ligger rödvinet Raimunda, som vi har gjort sedan 1998, på franska Allier-, Limousine- och amerikanska ekfat, vilket återhämtar en släkttradition. I ett annat rum i källaren gör vi det vita vinet Crisalys, Xarel.lo jäst och lagrat i stora fat och kar av fransk ek.