Ad Vivum Cellars

« Ad Vivum var det första vinet från en enda vingård som kom från ett unikt namn: Ad antyder rörelse mot ett mål med avsikt. Vivum är syntesen av två latinska ord – vivere (att leva) och vinum (vin). Ad Vivum är därför där vin och liv möts. »

Chris Phelps

 

Historia

Uppkomsten av det som skulle bli Ad Vivum går tillbaka till 2005 när Chris Phelps började arbeta med Cabernet Sauvignon-druvor från Sleeping Lady Vineyard på en rent experimentell nivå. År 2007 var han övertygad om att platsen kunde producera vin i världsklass. Lary Bettinelli, ägaren till Sleeping Lady, gick med på att avsätta ett litet område med vinstockar för Phelps.

Chris Phelps föddes in i en vinälskande familj. Phelps tog en examen i vinologi vid U.C. Davis och studerade sedan vinodling och vinologi vid universitetet i Bordeaux. Han valdes ut av sina framtida mentorer, Christian Moueix och vinologen Jean-Claude Berrouet, från Château Pétrus och Ets. Jean-Pierre Moueix, för att leda vinframställningen på Château des Laurets i Puisseguin-St. Émilion inför skörden 1982.

Detta ledde till omfattande utbildning på Château Pétrus och andra Moueix-egendomar på Högra stranden och sedan till 12 år som grundande vinmakare på Dominus Estate, egendomen i Napa Valley som ägs av Moueix.
Efter Dominus tillverkade Phelps vinerna på Caymus Vineyards innan han startade sin konsultverksamhet. Hans erfarenheter av vinframställning i Napa och Bordeaux ledde honom till att skapa det han nu kallar "viner från den nya världen med en gammaldags känsla".

Sedan 2007 har Phelps producerat Ad Vivum, hans enda vingårds-Cabernet från Napa Valley som kommer från Sleeping Lady Vineyard i Yountville, Kalifornien.

 

Om vingården

Sleeping Lady Vineyard är den sydligaste platsen i Yountville AVA. Belägen på en svag sluttning vid foten av Mayacamasbergen, odlas vingården hållbart och ansvarsfullt av familjen Bettinelli, 5:e och 6:e generationens bönder från Napa Valley.

 

Vinets framställning

Cabernet Sauvignon-druvorna skördas exakt vid optimal mognad för att bevara färskheten. Vinframställning är en respektfull dans med naturen som kräver ett öppet sinne, uppmärksamhet på detaljer och medvetenhet om marken och dess överflöd under alla växtsäsonger.

 

Vinmakarens stil och filosofi

Ad Vivum Cellars producerar ett enda vin, från en enda vingård i Yountville, från en enda klon av Cabernet Sauvignon som produceras varje år av den mångårige Napa-vinmakaren Chris Phelps (ingen släkting till Joseph Phelps).

-

Med en så liten produktion finns det inga externa anställda. Chris är vinmakaren och hans son Josh (som också äger och driver flera mycket större producerade vinetiketter) hjälper till med försäljning och den affärsmässiga sidan av verksamheten. Josh är också vinmakare och startade Taken Wine Company 2010 (han sålde senare sin andel av detta märke), grundade Grounded Wine Company (viner från Kalifornien, Oregon och Washington) och driver även Coil Wines tillsammans med sin far, där de producerar en Mendocino County Pinot Noir och en sällsynt Napa Valley Chenin Blanc från gamla vinstockar.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st