Albert Morot

Tillväxt 1820 – 1940

Maison Morots historia går tillbaka till 1820, när Philibert Jacques Angélique Morot började sälja vin från sin vingård. Senare fick han sällskap av sina två söner, Simon och Albert. År 1880 fortsatte Albert – då 50 år gammal – verksamheten på egen hand, under hans namn: Albert Morot. Han köpte marken vid La Creusotte och byggde Château (1898). Under phylloxerakrisen utnyttjade han också det låga priset på vingårdar för att köpa flera hektar (1890) i Beaune och Savigny.
-
Namnet Albert Morot behölls av hans enda dotter, Berthe, och hans svärson, Louis Jean Blanlot. Efter makens död driver Berthe Blanlot domänen med hjälp av sina två svärsöner. 1926 efterträddes hon av sin dotter Yvonne, som blev änka och gifte sig senare med Albert Choppin. Företaget sålde sina lokaler, vinkällare och butiker belägna vid rue Sainte Marguerite, Beaune för att koncentrera sin verksamhet till Château de la Creusotte. Dess källare utvidgades för att rymma ökad aktivitet.

Svåra tider 1940 – 1976

Under andra världskriget rekvirerades vinet för försäljning till tyskarna. Château ockuperades också under några dagar av de tyska ockupationstrupperna. Efterkrigsåren var svåra, vinkonsumtionen var låg och domänen tvingades sälja 2 hektar (5 tunnland) vinstockar. 1952 tog Guy Choppin, Yvonnes äldsta son över driften av godset vid 23 års ålder. Försäljningen återhämtade sig gradvis.

1980 – idag

1984 tog Françoise, Guys syster över och stoppade omedelbart förhandlingsverksamheten för att helt koncentrera sig på sin egen produktion. Hon förändrade positivt kvaliteten på all produktion och utvecklade exportverksamheten, som hade startats efter första världskriget. År 2000 fortsatte Françoises sonson, Geoffroy Choppin de Janvry, det kvalitetsprogram som introducerats av sin moster. För att få druvor av högsta möjliga kvalitet, implementerade denna agronom en hel rad olika tillvägagångssätt, inklusive bearbetning av vinstockar, grön skörd och gallring av löv, dubbelsortering under skörden för att minska ingreppen i vingården till ett minimum. Efter ett antal framgångsrika försök gick Geoffroy över till ekologiska odlingsmetoder. Han producerade sin första certifierade årgång 2015.
-
Domaine Albert Morot producerar 10 appellationer, odlade ekologiskt på 8 hektar (20 acres), vilket presenterar Beaune och dess terroirer genom en gemensam nämnare: Domänen har en av de bästa tomterna i Savigny-lès-Beaune och en liten Pommard-produktion.

 

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st