
Champagne Henri Giraud
Familjen Giraud-Hémart har odlat vinstockar i Aÿ sedan 1625 och är därför det äldsta champagnehuset som fortfarande förvaltas av grundarfamiljen. Det är dock först nyligen som vi pratade om en chef de cave på Henri Giraud. Faktum är att varje generation hade en chef de cavee som också var chef för huset vid den tiden. När Claude Giraud tog över 1983 var han den 12:e generationen och följaktligen den 12:e Chef de Cave. Så nu anserdei att Sebastien Lwgolvet är den 13:e chef de cave på Henri Giraud.
Mer om Henri Giraud
Du befinner dig i Aÿ-Champagne - Latitud: 49.053552 | Longitud: 4,000027 - Höjd: 74 meter.
Är du redo att gå in i Champagne Henri Girauds värld?
Från början har deras egendom varit involverad för att göra champagnen "det stora vinet av Champagne" igen. Var och en av deras cuvéer utforskar ny estetik och ger ett kraftfullt budskap som går långt utöver den enkla upprepningen av vinodlarens/hantverkarens förfäders gester som flyttar åt sidan till Moder Naturs fördel; och den totala motsatsen till den industriella förenklingen som berövar dessa gester från själva essensen till förmån för en massproduktion.
Anslutna till drömmar om perfektion och frihet att förnya, skapar vi naturligt fantastiska viner som koncentrerar och överför energin från vår Ay Grand Cru-terroir. Genom att lära sig av historiens erfarenhet utan rädsla för revolutioner, avslöjas druvsorterna Pinots Noirs och Chardonnay endast i hjärtat av ädla material: fat av Argonne-ek, terrakotta eller sandsten.
Utan något rostfritt stål och med ett minimum av ingrepp och svavel leder vår kreativa och naturliga vinframställningsprocess våra viner så nära som möjligt till sanningen om terroiren och druvsorterna.
Husstilen
Idag gör Henri Giraud underbart rika och smeksamma viner med klassisk hasselnötsdoftande bykaraktär. Esprit-serien innehåller även druvor från Louvois och Bouzy. Hommagesmakar som Bollingers standardcuvée gjorde förr i tiden (!) och Fût de Chêne är några av de rikaste och mest gastronomiskt inriktade champagnerna som existerar. Framför allt kan man saga att de tillverkar matorienterade champagne med dosage. Claude Giraud är för övrigt inte speciellt intresserad av modekategorin ‘Brut Nature’.
Aÿ
Aÿ, ett prestigefyllt namn för alltid kopplat till regionens historia, vars viner har rankats bland världens bästa viner i minst 10 århundraden. Kungarna av Frankrike har alltid velat äga en vingård i Aÿ. Henri IV, kung av Frankrike, kallades till och med "Sir of Aÿ". Fram till 1887 kallades vin från Champagne-regionen "viner från Aÿ", och efter detta datum fick de beteckningen "Champagne".
[Läs Champagne Clubs intervju med chef de caves Sebastien Legolvet på champagneclub.com ]
Om du är sugen på att bo bra mitt i vinregionen Champagne i allmäönhet & i Aÿ i synnerhet kan vi rekommenderas deras Manois Henri Giraud.
Varför vi valt Henri Giraud
Vi tycker att provningsnoteringen för Hommage à François Hémart summerar husstilen väl: Här finns utvecklingspotential och viss mineralitet, men dominansen är tung Aÿ-pinot. Härligt vin som smakar som Bollinger standardcuvée gjorde förr i tiden. Kanske hade mått bra av två gram mindre socker.
Eller för att citera Robert Parker: « That is the way I think Krug SHOULD taste »
The Wine Team - champagnen.se
-
Henri Giraud får 3 stjärnor av Richard Juhlin.
CHAMPAGNE CLUB by RICHARD JUHLIN
★★★ av ★★★★★
Familjen Hémart bosatte sig i Aÿ i början av 1600-talet och startade med champagne under 1700-talet. I början av 1900-talet gifte sig Hémart med Léon Giraud. I dag leder Claude Giraud 12:e generationen. Vinerna har förbättrats fantastiskt mycket under senare år. Passionen för ekfat lönar sig här. Man jobbar engagerat uteslutande med Argonneek och studerar noggrant även egens terroirkaraktär i kombination med vinet. Idag gör Claude underbart rika och smeksamma viner med klassisk hasselnötsdoftande bykaraktär. Kanske en smula för hög dosage emellanåt dock. Espritserien innehåller även druvor från Louvois och Bouzy. Hommage smakar som Bollingers standardcuvée gjorde förr i tiden och Fût de Chêne är några av de rikaste och mest gastronomiskt inriktade champagnerna som existerar.
-
Richard Juhlins betygsystem för champagnehusen
5 stjärnor En perfekt producent av yttersta världsklass rakt igenom hela sitt sortiment.
4 stjärnor En fantastisk producent där vissa viner håller världsklass.
3 stjärnor En mycket bra producent att hålla ögonen på.
2 stjärnor En bra champagneproducent.