Champagne Roger Brun

När du kommer till Aÿ, leta efter tornet till den gotiska kyrkan St Brice. Strax bakom den finner du Champagne Roger Brun samt deras chambre d'Hotes, bed & breakfast, Logis des Pressureurs. Man är vinodlare sedan före den franska revolutionen - 1789. Familjen Brun har alltid motiverats av en djup kärlek till Aÿ, sin lilla hemstad, mer en stor by egentligen, känd som vaggan till den ursprungliga 1600-tals champagnen gjord enbart på Pinot Noir.


Mer om Roger Brun

 

Familjeöverhuvudet Roger Brun, nu halvpensionär, beundras för sitt intensiva men lätt berörda uttryck av stora Pinot, som kommer från bästa Grands Crus på soliga sydsluttningar ovanför den stiliga gotiska kyrkan St. Brice. Philippe Brun, Rogers son, står vid rodret åtminstone sedan 2000-talets början. 
-
Philippe pressar också druvorna vid skörden i den stora dalen av Marne åt några av de stora champagnehusen. Så som en frispråkig och uppriktig man är han den bästa möjliga källan till hur den senaste skörden verkligen ser ut. Ett bra korrektiv till PR-snurrmaskinen.
-
Champagneälskare som deltog i Glass of Bubbly Awards under de senaste två åren kommer att känna igen Philippe väl för sin franska basker och, ännu viktigare, hans upprepade förmåga att ta hem priser som Trophy 2018 för sin bästa cuvée den enda vingården ren Pinot Noir , La Pelle 2013 vinnare i kategorin 'Oaky & Toasty' inte säker på att jag håller med om kategorin, men själva vinet är underbart och trofén för 'Gastronomic' 2017 för hans Cuvee Des Sires 2011.

 

Varför vi valt Roger Brun

« En större karaktär och den mest generösa gemytliga av värdar, han har en hedonistisk kärlek till god mat och dryck. Gräv lite djupare och du lär dig att Philippe har en bredare syn på omvärlden än de flesta vigneroner. Han arbetade som lyxvaruskapare och ingenjör i Kalifornien innan han återvände till familjedomänen på 11 hektar. »

The Wine Team - champagnen.se

 

Hustilen

Rik & fyllig som sig bör när vi pratar om premium-pinot från Aÿ.

Produktion

50,000 flaskor per år.

-

Byprofil - Aÿ grand cru

354 hektar

Grand Cru - 88 procent Pinot Noir - 3 procent Pinot Meunier - 11 procent Chardonnay

11 Négociant-Manipulants [Champagnehus]  

30 Récoltant-Manipulants [Odlare]   

2 Cooperatifs-Manipulants [Kooperativ]  

By-karaktär 

Aÿ var det största namnet i Champagne långt innan vinerna blev mousserande. Otaliga var de kungar och påvar som hade Aÿ som sitt favoritvin. Idag har den lilla staden norr om Épernay drygt 4 000 innevånare, 11 champagnehus och 30 odlare som gör egen champagne. Vingårdarna störtar brant från skogen Bois de Charlefontaine rakt ner i floden Marne. Byns främsta lägen ligger med några undantag direkt i branterna ovanför staden, skyddade mot vinden med maximal solexponering. Här hittar vi de flesta lägen som skänker storhet till viner från Bollinger, Deutz, Selosse, Giraud, Goutorbe, Roger Brun och Gatinois. Pinot noir från Aÿ har en överlägsen kombination av aromatisk renhet, smakdjup och silkeslen textur. En stor champagne från Aÿ bör också ha toner av läder, champinjon, anklever, mörk choklad, krutrök och rostade hasselnötter, läckra toner som byns unika terroir skapar. 

Främsta vinerna i byn

Ingen annan pinotby har en så stor mängd förstklassig odlingsmark som Aÿ. I de allra flesta stora prestigechampagner u gör pinot noir från Aÿ en betydande del. I Cuvée William DeutzBollinger R.D.Gosset CélébrisCuvée Sir Winston ChurchillBelle ÉpoqueCristalCristal RoséLa Grande DameDom PérignonDom Pérignon RoséLouise PommeryChampagne CharlieKrug Grande Cuvée och Krug Millésime är Aÿ en oumbärlig komponent, och i världsklassvinerna Selosse Côte FaronJacquesson Vauzelle TermeHommage à William Deutz och Bollingers oympade prephylloxeravin med genetiskt ursprung från tiden före vinlusens härjningar Vieilles Vignes Françaises finns inget annat än pinot noir från Aÿ i sin renaste form.  

Även odlarna håller högre klass än nästan någon annanstans med fantastiska viner som Roger Brun La PelleFabrice Pouillon Les ValnonsGoutorbe Collection RenéGosset-Brabant Cuvée Gab- rielGiraud Fût de Chêne och Gatinos Millésime för att nämna några som sticker ut. Som kuriosa kan du också prova två blanc de blancs från Aÿ i regi av Fabrice Pouillon och Gaston Chiquet.

Främsta producenterna i byn

Bollinger, Deutz, Gosset, Roger Brun, Gatinois, René Geoffroy, Goutorbe, Henri Giraud, Gosset-Brabant, Ayala, Regis Fliniaux och De Méric i nämnd ordning. 

Största landägare i byn av champagnehusen

Bollinger, Deutz, Gosset, Ayala, Veuve Clicquot, Moët & Chandon, Louis Roederer, Philipponnat, Jacquesson, Perrier-Jouët, Mumm, Duval-Leroy och Krug. 

-

Roger Brun får 4 stjärnor av Richard Juhlin.

CHAMPAGNE CLUB by RICHARD JUHLIN

★★★★ av ★★★★★

Philippe Brun driver denna 7 hektar stora egendom idag. I likhet med många andra odlare utgör den egna produktionen endast en liten del av den mängd druvor han ansvarar över. Samtliga Aÿ-viner som Piper-Heidsieck använder passerar Roger Bruns press. Roger Brun pressar druvor åt åtskilliga av de stora husen. Rosén är lagringsbar och Cuvée des Sires är en riktigt stor och biffig Aÿ-pinot i samma stil som Gatinois. Redan kryddig, pepprig, grönsaksmättad och fylld av leverpastej, enchinacea, papaya, järn och blod! Fyllig och mörk. Kan ge stora upplevelser i framtiden precis som den starkast lysande stjärnan i portföljen, den ekfatslagrade La Pelle.

-

Richard Juhlins betygsystem för champagnehusen 

5 stjärnor          En perfekt producent av yttersta världsklass rakt igenom hela sitt sortiment.

4 stjärnor          En fantastisk producent där vissa viner håller världsklass. 

3 stjärnor          En mycket bra producent att hålla ögonen på.

2 stjärnor          En bra champagneproducent.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st