Château Beau-Séjour Bécot

På mark där vin har producerats sedan gallo-romersk tid, vecklar Château Beau-Séjour Bécot ut en historia som är flera hundra år gammal.

-

Egendom som tillhörde familjen Gères, som fick den från franciskanerbröderna från 1600-talet, godset överlämnades genom äktenskap till familjen Carles från början av följande århundrade. Född i Saint-Émilion och karriärsoldat, Jacques de Carles, som njöt av egendomen som hans far förvärvade, döpte om cru till "Beauséjour" 1787. I slutet av 1860-talet delades godset mellan arvingarna till familjen Ducarpe , sedan i spetsen för cru: den största delen (10 ha) utgör det framtida Château Beau-Séjour Bécot, medan de återstående fyra hektaren föder Château Beau-Séjour Héritiers Duffau-Lagarrosse. Vinet som producerades av de två fastigheterna marknadsfördes dock identiskt under namnet "Beauséjour" fram till 1920. och fäster sitt efternamn till det. Ett decennium senare används vinstockarna från grannlandet Château La Carte, också i händerna på familjen Bécot, för att göra Château Beau-Séjour Bécot-vin.

Klassificering

premier grand cru classé (B)

Appellation

Saint-Emilion

I området kring den lilla medeltidsbyn Saint-Emilion finns 5500 hektar vinodlingar. Vingårdarna har olika jordmåner. En kalkstensplatå samt kalk- och sandlerjordar ger vinerna från området fyllig och kraftfull karaktär. De två appellationerna är AOC Saint-Emilion och AOC Saint-Emilion Grand Cru. Dessutom finns fyra satellitappellationer på totalt 3800 hektar: 

 

  • Lussac Saint-Emilion 
  • Montagne Saint-Emilion 
  • Puisseguin Saint-Emilion 
  • Saint-Georges Saint-Emilion

 

Ett par kilometer från staden Libourne ligger Saint-Emilion, en stad som är känd av ett flertal anledningar. Detta är staden som givit sitt namn till vinet som kommer från regionen sedan mycket lång tid tillbaka. Staden tilldrar sig mycket resänärer inte enbart på grund av vinet, utan även för sin skönhet och fascinerande historia. Mitt i den medeltida staden ligger den imponerande kyrkan vars innandöme ser ut som en schweizerost! Sedan det 8:e århundradet har munkarna grävt ut hela klippan under kyrkan.  Kommunens vitikulturella rykte har den att tacka vinerna från platån ovan för byn. Man delar in Saint-Emilion in två distinkta, vitt skilda delar – les Côtes, platån samt dalsänkan. 

I Saint-Emilion vimlar det av små spännande vinodlare som testar gränserna för vad röd Bordeaux kan vara. Tillsammans med Pomerol är St Emilion fortfarande den mest spännande appellationen i Bordeaux. Den genomsnittlige odlare förfogar över 2,5 ha och de riktigt stora egendomarna, som de som finns på Médoc-halvön, lyser med sin frånvaro. Trenden går mot att alla dessa småvingårdar producerar sitt eget vin och det är dessa viner som nu fått omtvistade benämningen ’Vin de garage’ av den franske vinjournalisten Béttane. ’Garage-vin’ låter inte så rumsrent och kanske österrikiska vintidningen Falstaff’s benämning ’Bonsai-vin’ är bättre?

Klassificeringssystemet ljuger inte när närmare 80 viner testades från denna appellation. 1er Grand Cru Classé var bättre än Grand Cru Classé som i sin tur imponerade mer på mig än Grand Cru. Cheval Blanc som är områdets största vin fick de högsta poängen av mig (98-99). Och många pratar redan om den fullträff man lyckats med under 2010. Här visade man också att andravinerna hos toppslotten är något att satsa på. En marginell kvalitetsskillnad, men en stor prisskillnad och Petit Cheval har jag gärna i min källare. Andra slott som imponerade var L´Angelus och Pavie Macquin samt de helt fenomenala vinerna från Comtes von Neippeg med D´Aiguilhe, Canon La Gaffeliere och La Mondotte. Sammanfattningsvis kan jag erkänna att mina anteckningar enbart innehöll superlativ från St.-Emilion och nu väntar man bara på en prislapp. 

TOPPVINER Cheval Blanc, Ausone, l’Angelus, Pavie Macquin, Troplong Mondot, Canon-la-Gaffelière, Figeac 

Ägare

 

Teknisk profil

Vinmakare och œnolog - Willy Bouyer
Teknisk chef och œnolog - Thomas Duclos, efter att ha tagit över efter Michel Rolland.
Produktion - 105,000 flaskor per år.
Yta - 17,24 hektar (24 acres) 
Terroir - Lera-kalksten på den högre delen Lera-sand-kalksten på sidan av sluttningen.
Planteringstäthet - 6,600 rankor per hektar.
Druvsammansättning - 80% Merlot, 15% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon.
Medelålder för vinstockar - 45 år.
Beskärningsteknik - Anpassad för varje vinstock.
Skörd - Manuel.
Överför till fat - Direkt efter att vinet körts av skalet.
Jäsning - Rostfritt stål.
Lagring - 65% på nya fat.
Uttag per hektar - 42 hektoliter.

Portfölj

  1. CHÂTEAU BEAU-SÉJOUR BÉCOT - PREMIER GRAND CRU CLASSÉ 
  2. Château Joanin Bécot
  3. Château La Gomerie
  4. Château Bernon Bécot

 

Artiklar om slottet

Wine cellar insider: Château Beau-Sejour Becot St. Emilion Bordeaux, Complete Guide

Filmer om slottet

  1. Bordeaux With Elodie at Chateau Beau-Séjour Bécot in Saint Emilion, France
  2. SAINT-EMILION : Château Beau-Séjour Bécôt ⎟La Source

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st