
Château de Pommard
'While biodynamics is not a science, it is a specific way of working. It is crucial to remain steadfast to the process, even in the most difficult moments.'
EMMANUEL SALA, HEAD WINEMAKER
-
Château de Pommard grundades 1726 av Vivant Micault, sekreterare för kung Louis XV, och är fortfarande en av de mest ikoniska och besökta vinodlingarna i Bourgogne. Clos Marey-Monge, i hjärtat av domänen, har producerat ett av Pinot Noirs största uttryck i mer än två årtusenden. I juli 2015 förklarade UNESCO egendomen som ett världsarvskyddat läge av Bourgogne. Familjen Carabello-Baum från San Francisco köpte domänen 2014 och blev bara den femte familjen som ledde gården på nästan 300 år. Familjen har förvandlat gården till den ultimata vinutbildningsdestinationen där vem som helst kan uppleva fenomenet som är Bourgogne.-
Château de Pommard är en egendom som ligger i Bourgogne, med vilken den delar sitt namn. Även om det är mest känt för sina Pommard-viner, innehåller portföljen också en rad Pinot Noir- och Chardonnay-viner från hela Côte d'Or. Dessa inkluderar Grand Cru-viner från Corton-Charlemagne, Mazis-Chambertin och Échezaux.
Förutom två distinkta slottbyggnader har domänen en 20 hektar (50 tunnland) muromgärdad vingård, Clos Marey-Monge. Denna Pommard-plats på village-nivå är den största monopol-vingården i Côte d'Or.
Sortimentet har omarbetats av de nuvarande ägarna Carabello-Baum-familjen. En större betoning på mikroterroir görs i denna stora fastighet (enligt burgundiska standarder).
Ett vin tillverkas fortfarande av frukt som blandas av frukt från hela vingården. Le Clos har emellertid delats upp i sju individuella parceller, vilket ger en ny grupp buteljeringar. Cuvée Simone, från en 0,54ha (1,33ha) mellan de två slottet bredvid Route de Beaune, går till bara 1 800 flaskor. Potentiella köpare måste sätta upp sig på en väntelista för dessa rara droppar.
Godset grundades 1726 av en adlad i Ludvig XV: s hov. När den franska revolutionen kom lyckades familjen undvika allvarligare repressalier genom att sälja slottets byggnad samtidigt som vinstockarna behölls och sedan bygga ett andra hus på fastigheten under lugnare tider. De olika komponenterna i dödsboet återförenades senare.
Maurice Giraud köpte fastigheten 2003 och genomförde ett långtgående program för förbättringar inom vingårdar, källare och turismanläggningar. 2016 förvärvades det av Silicon Valley-affärsmannen Michael Baum, vars team har börjat konvertera gården till biodynamiskt jordbruk.