Château Laroque

Château Laroque 

grand cru classé

Saint-Émilion

« Château Laroque är en vinproducent från Bordeaux i Saint-Émilion, rankad som en Grand Cru Classé-egendom sedan appellationens klassificering 1955. Den producerar en Merlot-dominant Bordeaux-blandning, men är kanske mest känd för sitt imponerande 1700-talsslott. »

 

Historia

Gården planterades först av markisen de Rochefort-Lavie på 1700-talet och igen av familjen Beaumartin på 1960-talet, efter år av stillastående produktion. Vinrankorna är i genomsnitt 40 år gamla, även om de äldsta av dessa, 55 år gamla, täcker 14 ha (36 tunnland) av gården.
För mindre än ett decennium sedan flög den under radarn, med en klassisk stil av vinframställning som ibland var rustik, men aldrig överdriven eller stor. Från 1982 till 2014 skapade fastighetsdirektören Bruno Sainson raffinerade viner som återspeglade den imponerande terroiren på St-Émilions största slott. Tack vare hans vägledning återuppstod Château Laroque – som hade varit berömt på 1800-talet – till rangen Grand Cru Classé 1996.

 

Om vingården

Slottets totala vingårdsyta spänner över hela 61 hektar, vilket gör det till en av de största egendomarna i Saint-Émilion, men endast 27 ha (67 hektar) av fastigheten är reserverad för grand vin. Den återstående frukten från gården används för att producera vin under Château Peymouton-etiketten. Här är ler-kalkstensplatån planterad till 87 procent Merlot, 11 procent Cabernet Franc och två procent Cabernet Sauvignon.

 

Vinframställning

Slottets toppvin vinifieras i cementkar och lagras i 12 månader på franska ekfat, cirka 50 procent nya. Château Laroque producerar cirka 11 000 lådor av sitt toppvin årligen och cirka 5 000 lådor Château Peymouton.

 

Vinmakarens stil och filosofi

Gården betonar nu också massale urval av Merlot, med hjälp av genetiska stammar från en undergrupp av Merlot-kloner som planterades i kölvattnet av den förödande frosten 1956.¨Läsare kanske märker att de senaste blandningarna är nästan 100 % Merlot. Många i St-Émilion förespråkar att Merlot ska ersättas med Cabernet Franc som svar på klimatförändringarna. Men Château Laroques massaselvalda Merlots mognar långsammare än de kloner som planterats i hela regionen på 1970- och 1980-talen. Dessa merlots som mognar långsammare hjälper till att motverka klimatförändringar och är idealiska för gårdens kalkstens- och lerterroir.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st