Dom Perignon

OMDÖME FRÅN CHAMPAGNE CLUB by RICHARD JUHLIN

★★★★ av ★★★★★

Släkten Moët kommer ursprungligen från Holland, men har varit verksam i Champagne sedan 1400-talet. Champagnehuset grundades 1743 av Claude Moët, men fick sitt riktiga erkännande under Jean-Rémys ledning i början av 1800-talet. Napoleon, som studerade vid militärhögskolan i Brienne, blev god vän med Jean-Rémy, som snart blev borgmästare i Épernay. En osannolik framgångssaga hade inletts! För att Napoleon skulle ha ett värdigt ställe att bo på vid sina många besök i Champagne, uppfördes slottet Le Trianon mittemot Moët & Chandon på avenue de Champagne. Strax innan Napoleon greps och skickades till Elba, gjorde han ett besök hos Moët för att tilldela Jean-Rémy hederslegionen (Le Légion d'Honneur). Trots nederlaget vid Waterloo, fortsatte Moëts champagne att bli än populärare. 1832 ändrades namnet till Moët & Chandon och firman gjorde stor succé över hela den industriella världen. Redan vid sekelskiftet såldes miljontals flaskor och produktionen har ökat hela tiden bortsett från en liten tillbakagång i början på nittiotalet.

I dag förfogar huset över 553 hektar i 44 byar, men det räcker inte långt. Eftersom hela 200 byar ingår i standard-cuvéen måste 75 % av druvorna köpas in. Så mycket som 82 % av totalproduktionen exporteras. Trots att Moët har nått en enorm framgång med sin enkla årgångslösa champagne är kvalitetssteget upp till samtliga årgångsviner gigantiskt. Det vanliga årgångsvinet är mycket pålitligt och bra. Dom Pérignon är förstås med rätta flaggskeppet trots att man numera försöker presentera det som ett eget märke. Första årgången av världens mest kända vin var 1921. Vad som är mindre känt är att alla årgångar av Dom Pérignon fram till 1943 egentligen var vanliga Moët-årgångar som fick genomgå transversage för att flytta vinet till repliker av 1700-talsflaskor.

Just 21:an är utan tvekan firmans främsta årgångschampagne. Vilken som är den främsta Dom Pérignon som gjorts är betydligt mer omtvistat. De flesta satsar nog en slant på 61:an, även om jag personligen är extra svag för 64:an och numera även 76:an och allra högst håller jag numera 1966 P3 på magnum.

Firmans styrka ligger i den stora palett av byar man har tillgång till vid skapandet av cuvéen. Fram till slutet av sextiotalet var Dom Pérignon konstant en av de tre främsta champagnerna alla kategorier. Richard Geoffroy och Benoit Gouez är två av världens främsta vinmakare och det är förtjusande att se vilka fria händer de får att skapa individuella cuvéer inom husets ramar och stil och Vincent Chaperon fortsätter i Geoffroys fotspår. 2008 och 2012 Moët Grand Vintage är strålande viner och i 2008 Dom Pérignon har Geoffroy skapat det mest långlivade och koncentrerade vinet sedan legendariska 1976.

Allra mest njutbara är de oförglömliga Oenothèquevinerna. Det låter snobbigt, men både årgångsvinet och Dom Pérignon borde alltid konsumeras på magnum under P2/P3 eller som Grand Vintage Collection för att ge vinerna full rättvisa.

Ett 4-stjärnigt hus med massor av 5-stjärniga viner.

-

Dom Pérignon 

Dom Pérignon is a Champagne produced by the Champagne house Moët & Chandon, and serves as that house's prestige champagne. 

It is named after Dom Pérignon, a Benedictine monk who lived in France (1638-1715), who lead the way to a number of winemaking techniques and who was an important quality pioneer for Champagne wine.  

Dom Pérignon is a vintage Champagne, which means that the champagne is only made in the best years and that all the grapes used in the wine are harvested the same year, unlike many other types of champagne.

The first vintage of Dom Pérignon was 1921 and was only released for sale in 1936. 


Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st