Domaine Chavy-Chouet

Domaine Chavy-Chouet

Côte de Beaune - Bourgogne

Familjen Chavy är välkänd i Côte de Beaune: Alain, Jean-Louis och Phillipe gör alla vin runt och i Puligny-Montrachet. Hubert Chavy brukade sälja större delen av sin produktion till de bästa négocianterna i många år, men sedan hans son Romaric har tagit över buteljerar de nästan allt de producerar.

Historia

Romaric började på vinskola redan som 12-åring, innan han arbetade som lärling hos sin gudfar François Mikulski i Meursault. Han arbetade sedan i Sydafrika, Spanien, Grekland och Languedoc innan han tog över driften av familjens egendom från Hubert, bara 22 år gammal.

Medan många infödda burgunder är insnärjda i vin från tidig ålder, är det få som börjar formell träning så tidigt som Romaric Chavy. Efter att ha börjat sin utbildning på vinskola, bara tolv år gammal, finslipade Romaric sitt hantverk under lärlingsutbildningar på framstående vingårdar som Domaine d’Aupilhac och Radford-Dale. Den fyrtio-något som nu innehar sin familjs 15 hektar stora egendom, besitter det tekniska kännetecknet och kunnandet hos en mycket äldre.

 

Om vingården

Cirka 40 % av Romarics vinstockar växer i byn Puligny-Montrachet, och majoriteten av tomterna är fantastiska lägen som Les Enseignères, Premier Cru Les Folatières och Premier Cru Champ Gains.

Domänen sträcker sig över byarna Puligny-Montrachet, Meursault, St Aubin, Volnay och Pommard och innehåller några av Cote d'Ors mest spännande vingårdar. Dessa inkluderar den berömda "Clos Corvées de Citeaux"-monopolen i Meursault, såväl som Premier Cru-innehav i Meursault och Puligny-Montrachet. Jordbruket följer lutte raisonee-metoden, minimal interventionsodling används för att säkerställa frukt av endast den högsta kalibern. Dessa tekniker inkluderar mödosam manuell plöjning, vilket har gjort att Domaine har varit ogräsmedelsfri i över 30 år.


Vinets framställning

Traditionen definierar Romaric Chavys vinframställningsstil. Alla vita är helpressade medan de röda är 100% avstjälkade, med spontan jäsning för de vita i fat och de röda i betongtank. Inget av vinerna är böta eller filtrerade och ny ek hålls till ett minimum, med 20 % används för byn och 1er crus och gamla fat för Bourgognes. Pinot Noirs definieras av struktur, finess, fruktighet och styrka, medan de vita bländar av elegant mineralitet och friskhet. Domaines utbud – allt från extremt raffinerat till bekvämt tillgängligt – avslöjar Romarics strävan efter excellens i sina rena och balanserade viner. Som återspeglar Romarics jag, är buteljeringarna tillverkade på Domaine Chavy-Chouet fulla av samma personlighet, känslighet och kompromisslösa karaktär som definierar deras skapare.


Vinmakarens stil och filosofi

Över hela portföljen visar vinerna enastående spänning och klarhet, varje appellation och vingård visar tydligt sin enhetlighet. Efter att ha avslutat sin fars praxis att sälja druvor till négocianter - och efter att ha investerat i en rymlig ny, toppmodern vingård - fortsätter Romaric att förbättra Chavy-Chouets redan enormt imponerande utbud.




Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st