« Medan de flesta producenter i Rhônedalen gillar att göra en mängd olika viner, specialiserar Domaine du Cayron sig på ett enda vin - Gigondas. Vinet är gjort på 40-70 år gamla vinstockar, buteljerat ofiltrerat. »
Historia
Domaine du Cayron (Roseline, Cendrine och Delphine) är den femte generationen som driver denna historiska 40-acre egendom i Gigondas. De flesta av Cayrons vingårdar finns på en höjd av 300-400 meter, i skuggan av den formidabla Dentelles de Montmirail, där endast cirka 25% av Gigondas appellation finns.
Om vingården
Familjen förkroppsligar konceptet med en domän, ett vin, där alla druvor från de 60+ år gamla vinstockarna hamnar i en enda cuvee. Jäst i betongtankar inbyggda i vingårdens golv, vinet lagras sedan i två år i stora foudres som går tillbaka mer än 50 år. Systrarna har en otrolig förmåga att förmedla aromerna och smakerna av garrigue (blandningen av örter som växer vilt i södra Frankrike) tydligare än kanske någon annan vingård i regionen. Vin de gardes unika profil talar så tydligt om plats att den bara kan ses som den sanna förkroppsligandet av termen "terrordrivet vin". Alltid vänliga och härligt energiska, systrarna är för ödmjuka för att erkänna vad som är klart för alla som tycker om deras viner: detta är en av de finaste egenskaperna i hela Rhone.
Domänen har vingårdar i hela Gigondas-området, den mest spektakulära vid foten av Col du Cayron som ligger 430 meter över havet.
Tillverkningen av vinet
Klassiska Gigondas från en känd referensproducent! Vinet är framställt av 40-70 år gamla vinstockar och buteljeras utan filter. Smaken är koncentrerad med toner av svart frukt, tryffel och kryddor. Cayrons Gigondas är ett fantastiskt vin. Det finns tryffel, rostade kryddor och garrigues (ljungliknande växt) och massor av svart frukt i den mustiga buketten. Smaken är mycket kraftfull med mycket koncentrerad och djärv frukt i den långa, kryddiga finishen.
Vinmakarens stil och filosofi
De ultratraditionella viner som Faraud-systrarna, Delphine, Roseline och Cendrine, producerar på sin familjs domän är bland de mest klassiskt proportionerade, eleganta och komplexa i appellationen. De åldras också utan ansträngning, vilket omfattande forskning har visat. Här görs ett enda, osminerat vin, och det odlas uteslutande i stora betongkar och gamla ekfoudres. Värdet som det levererar är verkligen fantastiskt med tanke på dess genomgående höga kvalitet, vilket placerar det bland de finaste vinerna inte bara från Gigondas utan från Frankrike.