«Från sina fem och en halv hektar av förstklassiga fastigheter i Puligny-Montrachet – med en slinga i Chassagne-Montrachet – producerar Jacques Carillon bland de mest fokuserade, mineraldränkta, åldersvärda vita vinerna i Côte de Beaune. »
Historia
Gården har en vinframställningshistoria som går tillbaka till Jehan Carillon som producerade viner i regionen 1520 varav nuvarande ägare Jacques Carillon är en ättling. De nuvarande vingårdarna täcker fem hektar (12,5 tunnland), främst i Puligny.
Om vingården
Domaine Jacques Carillon är en vinproducent baserad i byn Puligny-Montrachet, i delregionen Côte de Beaune i Bourgogne, som producerar en rad viner från lokala och närliggande vingårdar, främst från den lokala stöttepelaren: Chardonnay. Carillon och partnern Sylvia producerar en rad etiketter inklusive Grand Cru Bienvenues-Bâtard-Montrachet samt ett antal Puligny-Montrachet premier crus: Les Champs Canet, Les Referts och Les Perrières. Andra viner inkluderar en standard Puligny-Montrachet "by" och en Saint-Aubin premier cru från Les Pitangerets.
Tillverkningen av vinet
Vinifieringen är relativt enkel med pressning följt av en kort sedimenteringstid innan saften rackas till fat. Vinifieringen görs på ekfat, varav upp till 25 procent är ny ek – även om det beror på cuvéen.
Vinmakarens stil och filosofi
Gården har alltid drivits med en noggrann hänsyn och respekt för Bourgognes traditioner och har uppnått rykte som en producent av de mest klassiska, ofta diskreta men alltid övertygande vinerna i denna by. Godset ska förväxlas med Domaine François Carillon, också det i Puligny.
Carillons har alltid tillämpat de mest rigorösa standarderna för sitt arbete i vingårdarna, vilket påverkar en nästan organisk metodik. Inga herbicider används; jorden vänds med plog och för hand, vinstockarna beskärs korta för att kontrollera produktionen, en kraftig debudding utövas och en grön skörd utövas när det anses nödvändigt.