Domaine Jean-Louis Chavy & Paul Chavy

« Strävan efter excellens pågår och familjen Chavy arbetar med total respekt för terroiren kombinerat med ett modernt tillvägagångssätt för att säkerställa rena viner med stort djup, och en liten spänning för att säkerställa att de kan hållas längre. »

Historia

Berättelsen om familjen Chavy går tillbaka i sex generationer till 1820. Det började med Gérard, som förvärvade godset och utökade marken under vinstockar år efter år. Gérard, Jean-Louis far tog över verksamheten 1970 och ökade vinstockarnas areal från år till år. 2002 var det Jean-Louis, Gérards sons tur, att ta över rodret. Han övervakade byggandet av en ny vingård, förvärvet av nya tomter och ett mer modernt förhållningssätt till vinifieringsprocessen, allt som förbättrade kvaliteten på gårdens viner. 2020 steg sedan Jean-Louis son Paul upp och återvände till gården efter att ha studerat vinodling och enologi och fått värdefulla yrkeserfarenheter. Han utvecklade också en ny och prestigefylld négoce-verksamhet för gården för att bredda utbudet.

Om vingården

Paul Chavy-strukturen kompletterar Domaine Jean-Louis Chavys vingårdar. Paul Chavy, Jean-Louis Chavys son, är avsedd att följa i sin fars fotspår, med en passion för de stora vita i Bourgogne. För att fullborda sitt mycket fina utbud har far och son inlett denna verksamhet med samma rigoritet och metoder som på Domaine.


Produktion av vin

Medan Chavys har bott i Puligny-Montrachet i över 200 år var det inte förrän 1986 som Gerard Chavy började flaska sitt eget vin (tidigare såldes vinerna till negociants).

Vinifiering är klassiskt med helbuntpressning och 24 timmars sättning med temperaturkontroll och endast naturlig jäst som används för jäsning. Jean-Louis har inte använt någon bâtonnage på några cuvéer på några år nu. Medelåldern för vinstockar på denna egendom är imponerande med de flesta vingårdar som nu är mellan 30 och 50 år gamla, med några av de äldsta vinstockarna i Folatières och Clavoillons planterade 1952.

För vinernas höjdare är användningen av ny ek återhållsam med byn Puligny som bara ser 15 % ny ek och 1er Crus bara 25 %. De senaste åren har man sett en utveckling mot 350 liters fat för att åldras ska ha mindre ekpåverkan. Det finns inga Grand Cru-vingårdar bland Jean-Louis anläggningar, men hans 1er Crus ligger mycket nära några av de bästa vingårdarna i hjärtat av Puligny.

Vinmakarens stil och filosofi

Särskild uppmärksamhet krävs för att säkerställa att vinerna verkligen kan uttrycka sig. Varje ingrepp är noga övervägt, och ingenting lämnas åt slumpen, varken i vingårdarna eller i vingården.
Syftet med åldringsprocessen är att hjälpa framtidens viner ta form utan att förhasta dem. De måste respekteras så att de kan avslöja sin själ, renhet och energi. Men för att respektera vinet måste man först förstå det, vilket är ett av de mest kritiska stegen i skapandet av stora Bourgogneviner.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st