Champagne Nicolas Maillart
OMDÖME FRÅN CHAMPAGNE CLUB by RICHARD JUHLIN
★★★★ av ★★★★★
1720 drog Nicolas Maillart igång familjeverksamheten i Chamery innan Lucien såg till att egendomen hamnade i Ecueil. Dagens ägare och vinmakare är den ytterst välutbildade Nicolas född 1977 som ser till att använda sina Bordeauxkunskaper på bästa sätt i Champagne till de vinösa vinerna.
Vinifikationen är i det närmaste helt ekologisk och den genomsnittliga vinstocksåldern är imponerande 30 år. Man utmärker sig allra mest genom sina vingårdar planterade en foule 1973 alltså på prephylloxeravis. Utöver 3 hektar i Écueil har man också vingårdar i Villers-Allerand och nästan 4 hektar i Bouzy. 80 % av vinerna jäser på ekfat.
Les Francs de Pied Vieilles Vignes kommer från de gamla stockarna planterade en foule som ger massivt rika druvor med massor av svart frukt när man lagrar på ekfat och utför ibland bâtonnage och undviker den malolaktiska jäsningen. Ett mäkta imponerande vin med kolosal gigantisk modern kraft. Ekigt förvisso, men mycket rikt på druvighet och djup mörk frukt på ett Selosseliknande vis. Ännu bättre är de nya vingårdsvinerna Mont Martin, Jolivettes och Montchenot.
-
Vår släkthistoria
Vårt släktskap med vinodling kan spåras tillbaka till 1753, då våra förfäder odlade vinrankor i grannbyn Chamery; även om det finns ett dokument som tyder på att traditionen går ännu längre tillbaka, med hänvisning till ett "mått på vinstockar" 1533 som kartlades av Pierre Maillart, en edsvuren lantmätare som arbetade i Chamery för Saint Nicaise-klostret.
Det är nu den nionde generationens tur att ta tyglarna, i form av Nicolas, som återvände 2003 efter avslutade studier i ingenjörsvetenskap och vinologi. Han upprätthåller därmed en nästan trehundra år gammal tradition och husfilosofi av att ta fram champagneterroirernas fulla potential i vinerna.
Sedan 2009 förbinder vi oss till lite mer respekt för miljön genom att bygga 130 kvadratmeter solcellspaneler, vilket motsvarar en produktion motsvarande 90 % av vår förbrukning. Vårt koldioxidavtryck minskar kraftigt.
Vi har endast vinstockar i byarna Premier och Grand Cru i Montagne de Reims. Efter att sedan länge bosatt sig i området och blivit helt bekanta med vingårdarna kunde våra förfäder behålla och välja ut de bästa terroirerna. Dessutom är våra vinstockar väletablerade, mestadels planterade halvvägs upp på sluttningen och idealt beläget för att producera utmärkta kvalitetsviner.
I linje med regionens karaktär, innehåller våra vingårdar en hög andel Pinot Noir-vinstockar (75%) tillsammans med Chardonnay, Pinot Noir som ger kraft och substans för att komplettera Chardonnays finess.
Dessa viner har en ovanlig historia som är värd att nämna. Det tar oss tillbaka till det tidiga 1900-talet och skadorna som orsakades av phylloxera-krisen som följde på vilken vingårdarna, inklusive just denna tomt, gradvis återplanterades med ympat lager. Min far märkte dock att många växter dog utom de som hade utvecklat sitt eget rotsystem. På grundval av denna observation bestämde han sig 1973 för att plantera om hela denna tomt med massurval, icke-ympad Pinot Noir, som det ursprungligen hade varit.
Över trettio år senare lever vinstockarna fortfarande och producerar druvor av högsta kvalitet. Planterat halvvägs upp på sluttningen i sandjord hade detta skifte besparats från phylloxera-sjukan. Så vi bestämde oss för att göra en specifik champagne av, men bara under riktigt bra år. Denna champagne är en återspegling av vår egendom och vår kallelse att ta fram smakerna från Champagnes terroirer.
Vinodling
Vi har endast vinstockar i byarna Premier och Grand Cru i Montagne de Reims. Efter att sedan länge bosatt sig i området och blivit helt bekanta med vingårdarna kunde våra förfäder behålla och välja ut de bästa terroirerna. Dessutom är våra vinstockar väletablerade, mestadels planterade halvvägs upp på sluttningen och idealiskt belägna för att producera utmärkta kvalitetsviner. I linje med regionens karaktär, innehåller våra vingårdar en hög andel Pinot Noir-vinstockar (75%) tillsammans med Chardonnay, Pinot Noir som ger kraft och substans för att komplettera Chardonnays finess.
Vi är nu märkta HVE (högt miljövärde) som visar på en hållbar vinodling. En utmärkelse som erkänner vår miljömässiga och ekonomiska prestation. Dessa märkningar tar hänsyn till kriterier som biologisk mångfald, skadedjursstrategi och vattenförbrukning.
Vi är därmed en av de första i Champagne att få denna dubbelmärkning.
I vingården är vi särskilt uppmärksamma på de första timmarna när vi gör ett vin. Vi övervakar regelbundet dess framsteg genom att provsmaka och anpassa efterföljande praxis därefter. Vinifiering och mognad utförs antingen i kar eller på fat beroende på druvornas källa. Våra reserve-viner är också delvis mogna på fat för att öka deras komplexitet.
När det är dags för blandning har vi därför ett brett utbud av viner att välja mellan, vilket gör det möjligt för oss att göra champagner av jämn kvalitet samtidigt som vi kan lägga undan de som är mycket originella och särskilt uttrycksfulla. När det väl är buteljerat uppstår gnistans magi och belöningen är Champagne!! Men vårt arbete slutar inte där; att ligga i källaren under en längre period ökar potentialen hos våra viner. Därefter genomför vi digorgeringsprocessen, följt av ytterligare några månader i källaren innan märkning och förpackning.
