António Saramago
António Saramago föddes i Vila Nogueira de Azeitão, Portugal, den 27 mars 1948. Vid den tiden var hans far, J.M. Saramago, assistent till vinmakaren i det välkända företaget José Maria da Fonseca.
Naturligtvis växte António Saramago upp med druvor som krossades, vin som gjordes och hälldes i träfat och blev därför mycket intresserad av alla invecklingar av vinframställning. Han var en nyfiken pojke, intresserad av att studera mekanik, men accepterade en inbjudan att arbeta i vingårdslabbet vid tolv års ålder.
Från fattig familj
År 1962 var den obligatoriska minimiskolan för barn i Portugal upp till tolv års ålder, varefter de kunde börja arbeta. Hans familj var fattig så en extra person som tjänade pengar, trots att han var en ung pojke, välkomnades.
Vinutbildning
António Saramago började arbeta med António Soares Franco, då den ledande oenologen i Portugal. Han ville inte bara lära den unge pojken allt han kunde, för han såg att han var angelägen och kunde förstå processen, utan Saramago själv ville lära sig så mycket som möjligt och experimentera, vägledd av denna äldre lärare som var så kunnig och av Manuel Vieira, universitetsprofessor i oenologi och konsult vid José Maria da Fonseca Winery.
Till Bordeaux
År 1973 hade Saramago befordrats till chef för oenologiavdelningen på Fonseca-företaget, en av de fyra eller fem stora vingårdarna i Portugal. Efter denna välförtjänta befordran skickade företaget honom till Bordeaux, till fakulteten för oenologi vid Université Victor Segalen där han undervisades av den berömda Émile Peynaud och Pascal Ribéreau-Gayon.
Vinkonsult
Portugal genomgick stora politiska förändringar 1974, som fortsatte under de följande åren. År 1982 blev Saramago själv inbjuden att bli konsult på ett Alentejo-kooperativ, Granja-Amareleja, där han fram till idag har utfört ett stort arbete med att finslipa sina viner, vilket gör dem mer benägna att avnjutas av allmänheten i stort.
Nya metoder
António Saramago var en av de första vinkonsulterna i Portugal. Han arbetade för flera av de företag som introducerade användningen av nya träfat, både 225 och 450 liter, och var den första att bearbeta jäsning av vita viner i kylda behållare, vilket förlängde jäsningstiden och höll all frukt av druvorna. Senare arbetade han med Fundão Cooperative, nära Guarda, vars viner vann flera nationella priser. Han arbetade sedan för Tapada de Coelheiros som blev en mycket välkänd vingård och producerade viner som alltid var eftertraktade av allmänheten.
Erkänd och välkänd oenolog
Saramago blev välkänd som oenolog i hela Portugal och utomlands och hans viner nämns mycket positivt av bland andra Jancis Robinson och Robert Parker. Saramago började leverera viner till stormarknaderna som sitt eget varumärke och blev mycket framgångsrik på det också.
Utsedd till Portugals bästa oenolog
2002 startade Saramago ett eget företag tillsammans med sin fru och två söner. 2008 fick han priset som årets oenolog och började också arbeta i Brasilien. 2011 blev han Portugals bästa oenolog och vann "Wine Masters' Challenge". Saramago firade 50-årsjubileet av sin karriär som Wine Maker 2012 och är för närvarande den äldsta aktiva portugisiska oenologen!
Vinerna förstärker de olika elementen i Setúbal-regionen
Vinerna från António Saramago förstärker de olika elementen i Setúbal-regionen: de olika druvor som används, liksom hur länge vinerna mognar i trä och ålder i flaskorna. Både vita och röda viner är exceptionellt väl anpassade till maten i denna region och Moscatel är en unik pärla som erbjuder glädje i firandet av Livet!