Bodegas Exopto

« Det personliga projektet av en fransman som tänker om Rioja-traditionen - Tom Puyabert. »

Historia

Exopto är latin för "längta efter" eller "att önska mycket". År 2000 kom fransmannen Tom Puyabert till Spanien för att arbeta som försäljningsagent för det prestigefyllda tunnbindningshuset Saury. Efter att ha blivit kär i vinerna och vingårdarna i La Rioja, växlade han 2003 och bestämde sig för att starta sitt eget vinprojekt, Bodegas Exopto, med syftet att utforska den fantastiska mångfalden av terroirer i Spaniens mest prestigefyllda vinregion.
-
Rioja är en vinregion som är en "saga om två världar". Det finns en värld som är mest känd idag som består av vingårdar som grundades i slutet av 1800-talet (t.ex. Lopez de Heredia, La Rioja Alta) med en vinframställningsmodell som lärs ut för dem av Bordelaise som kom till Rioja efter att phyloxera decimerade Bordeaux. Denna modell som ofta kallas den "traditionalistiska skolan" är baserad på blandning av sorter från hela appellationen och lång lagring på fat med flera ställningar eller trasiegos. Före denna tidsperiod fanns det dock en annan modell för vin i Rioja och det är av "vigneron" eller druvodlaren och vinmakaren - en som var en liten familjegård centrerad kring en specifik by och terroir. För denna stil var vinframställningen naturlig och inte fokuserad på lång lagring i trä. I den här modellen var vingårdarna ofta belägna i terroir, eller markspecifika, områden som lämpade sig för specifika sorter och ibland för extrema för andra druvor eller grödor.

Om vingården

De två sakerna som skiljer Exopto-vinerna från de flesta Riojas är deras fräschör och uttrycksfullhet. Vinerna från Bodega Exopto är gjorda av 10 hektar gamla vingårdar fördelade på 15 små skiften med olika jordsammansättningar, höjder, väderförhållanden och solorientering.

Produktion av vin

Exopto-vinerna jäser i mycket porösa betongtankar och ekkar som tillåter en adekvat syresättning och förhindrar reduktion. När det gäller lagringen använder Bodegas Exopto från Laguardia endast franska ekfat av högsta kvalitet, vars rostningsgrad och storlekar är beroende av egenskaperna hos varje specifik vin och årgång.

Familjen äger och bearbetar totalt 16 hektar vinstockar i olika terroirspecifika delzoner av Rioja med ett åldersintervall från 30 till 90 år. Vingårdarna bearbetas alla naturligt för hand och med häst för toppvinet Exopto. De har 8 hektar i byn Abalos ovanför San Vicente vid foten av Sierra Cantabria med kalkrika jordar. I Abalos glänser Tempranillo och dessa små tomter producerar färsk, koncentrerad, mineralrik och strukturerad frukt. De återstående hektaren ligger alla i Rioja Baja vid Monte Yerga och El Agudo med en höjd av 400-500 meter på magra sandjordar. Här har de mycket gamla vinstockar Garnacha och Graciano. I denna del av Rioja Baja har du den norra gränsen för Medelhavsinflytandet och därför en fantastisk terroir för att visa upp Garnacha samtidigt som du är tillräckligt norr och tillräckligt hög för att få mycket friskhet i denna ibland tunga och rika sort. Detta är också platsen för deras mycket gamla vinstockar av Graciano där vinåldern ger koncentration och höjden friskhet och lyft.

Vinmakarens stil och filosofi

Vart och ett av paketen kapslar kort sagt en annan terroir, som vinframställningsteamet anstränger sig för att bevara genom en utsökt respektfull vinifiering och lagringsprocess.

När Tom startade Exopto ville han göra ett projekt som producerade viner inom denna historiska kontext av Rioja – att kombinera båda världarna på ett unikt sätt. Hans idé är att förbli trogen blandningen av de huvudsakliga druvsorterna och att göra det från de bästa terroirerna/byarna för de sorter som korsar delregioner av Rioja. Varje vin har dock en majoritet av en annan principdruva - som visar upp den sorten specifikt inom ramen för en blandning. Vinodlings- och vinframställningsmodellen är den från "vigneron"-dagarna - små vinstockar i extremerna, vildjästjäsning i betong- eller gamla ekkar och sedan åldrande på ett sätt som visar upp frukten, mineraliteten och terroiren, inte träet eller de åldrade smakerna som människor ofta förknippar med Rioja.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st