Bodegas Roda

« Bodegas Roda är en ledande vingård i Rioja Alta-regionen i Spanien, känd för sina tätt fruktiga viner gjorda övervägande från Tempranillo. Vingården, som grundades 1987, ligger i utkanten av järnvägsstationsdistriktet Haro intill La Rioja Alta. »

 

Historia

Presentera vinproducenten och dess historiska bakgrund. Inkludera viktiga milstolpar och expansionsprojekt.  Bodegas Roda grundades 1987 och har sin bas i hjärtat av Rioja-regionen i Haro och har snabbt blivit känt för sin noggranna och krävande forskning om Tempranillo, en av Spaniens äldsta inhemska druvsorter. Med hjälp av den modernaste tekniken har Roda fulländat konsten att Tempranillo har identifierat 552 individuella kloner, varav endast 20 har valts ut för förökning, utvalda för den kvalitet de levererar i specifika vingårdar.

 

Om vingården

Vingårdarna är utspridda på ett 20-tal gamla vinodlingar, mestadels i Rioja Alta, och är planterade för att buska vinstockar. Alla skördar utförs för hand i 18-kilos (40-pund) lådor för skonsam transport.

Roda-vingårdarna sköts av den kända Rioja-experten Agustin Santolaya, president och övervakande vinmakare, och består av 28 obefläckade block av gamla Tempranillo-, Garnacha- och Graciano-vinstockar, belägna i de bästa ekosystemen i La Rioja Alta. Här spelar Atlanten, det kontinentala och medelhavsklimatet mot varandra på ett oförutsägbart sätt, vilket gör att en given vingård reagerar olika från år till år. Denna variation utgör hjärtat av Roda-filosofin för att uttrycka inte bara en känsla av plats, utan också klimatåret för varje årgång.

Tillverkningen av vinet

Alla Roda-viner jäser i franska ekkar. De är endast mogna på franska ekfat - traditionellt är amerikansk ek vanligast i regionen.
De gamla 1800-talskällarna torkas ut genom upptagning av varmt och kallt vatten. Detta är en del av ett smart förnybart vattensystem som både värmer och kyler anläggningarna.

Bodegas Roda vinportfölj

Rodas flaggskeppsvin är Cirsion, ett vin gjort av individuellt identifierade vinstockar prickade över vingårdarna. Ett specifikt team av skördearbetare är utbildade för att identifiera dessa vinstockar, som måste vara lågavkastande och mer än 40 år gamla.

Cirsion

Ovanligt för ett premiumvin får Cirsion bara cirka åtta månader på fat, eftersom tidiga tester för vinet avslöjade dess mjuka konsistens och fruktkomplexitet med korttidslagring. Det släpps efter ytterligare fyra månader i flaska.

Roda Reserva

Det finns även två Roda Reserva-viner. Dessa kommer från 17 olika vingårdsskiften, som vinifieras separat i stora franska ekkar. Efter ett år smakas faten avsedda för de två Roda-vinerna och blandas till den ena eller andra etiketten. Båda vinerna genomgår sedan lagring på franska ekfat, följt av minst den minsta tid på flaska för att kvalificera sig för Reserva-status (tre års total lagring).

Roda Reserva-vinet är vanligtvis övervägande Tempranillo med cirka 10 procent Graciano. För detta vin försöker vingården framhäva de röda fruktegenskaperna hos Tempranullo. Roda I är vanligtvis helt Tempranillo och tillbringar något längre tid i ek. Här främjas sortens svarta fruktkaraktärer.

Sela

Sela, Rodas juniorvin, är designat för att vara mjukt, lättsamt och omedelbart tillgängligt. Frukten kommer från vingårdar mellan 15 och 30 år gamla. Den ser 12 månader på 50 procent nya franska ekfat, även om frukt betonas framför vanilj och träkryddor. Det är mest Tempranillo med små mängder Graciano och Garnacha.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st