Champagne Mandois
OMDÖME FRÅN CHAMPAGNE CLUB by RICHARD JUHLIN
★★ av ★★★★★
En trevlig bekantskap från charmiga byn Pierry. Victor Mandois hette mannen som erhöll husstatus efter flera år som odlare. I dag förfogar Claude Mandois över 35 hektar i tolv byar. Husstilen utgörs av läskande lite exotiska och isglassliknande champagner. Årgången 2002 briljerar i en mjuk fruktkompottartad stil. Vanilj och söt citrus piggar upp gommen och ger en tämligen lyxig helhetsupplevelse både i Blanc de Blancs och Vintage. Prestigechampagnen Victor är gjord på ekfat och innehåller druvor från de äldsta stockarna i Chouilly och Vertus.
-
HISTORIA
"Födelsesattesten" för Mandois vingårdar går tillbaka till 1735 när familjen bestämde sig för att förvärva några vingårdar i Champagne. Vid den tiden ägde och arbetade Jean Mandois, en samtida med broder Oudart, några vinodlingar på Epernays sluttningar. 1860 var ett revolutionerande år i familjens långa historia. Detta var året då Jean Mandois barnbarnsbarn, Victor Mandois, en visionär och banbrytare, tog beslutet att han skulle vinifiera och sälja champagnevinerna i Epernay.Tack vare Victors passion för sitt hantverk, som delas av de efterföljande generationerna inspirerade av hans arbete, finns Champagne Mandois nu tillgänglig över hela världen och är känd för att vara bland de stora champagnehusen.
BYN
Beläget i Pierry, en by i "Côte des Blancs" klassificerad som första tillväxt i Champagne, äger Mandois en 35 hektar stor vingård. Epernays sluttningar, Côte des Blancs, tillsammans med regionen runt Sézanne utgör huvuddelen av dess vingårdar utspridda på 12 olika byar. Druvor kommer från kända byar och prestigefyllda terroirer som Chouilly, Vertus, Pierry och Epernay. Mandois vingård består av 70 % Chardonnay, 15 % Pinot Meunier och 15 % Pinot Noir.
KÄLLARNA
Med anor från slutet av 1600-talet, grävde djupt in i hjärtat av Champagne, garanterar källarna fräschör och perfekt lång lagring av vinerna. Den mycket unika atmosfären beror först och främst på den otroliga arkitekturen med valv gjorda av "meuliere-stenar". Även i dessa källare utvecklas "likörerna de dosage" i hemlighet och reservviner lagras på fat för att säkerställa kontinuiteten i vinernas stil.
-
Lång lagring på jästfällningen tillåter Mandois viner (flaskor, magnums och andra) att långsamt utveckla sina egenskaper under kapellet i Pierrys kyrka. Varje år döljs en ek full av den bästa champagnen från Mandois på denna mystiska plats under broder Oudarts grav. Detta vin är tillägnat messfirandet på St Vincents dejt. Historien om dessa källare är följaktligen också den begravda skattkammaren av traditioner i Champagne.
STIL OCH FILOSOFI
Eklagring
En del av våra viner, inklusive Grands Crus, lagras på ek "Demi- Muids" (600 l fat) för att mogna dem så skonsamt som möjligt. Vår expertis, som har gått i arv från generation till generation sedan 1735, har definierat den unika, individualistiska stilen hos våra champagner, centrerad på finess och elegans. Vingårdar i ett perfekt läge, druvor framställda med största omsorg, noggrant blandningsarbete och långvarig lagring är grunden för vår filosofi.