Château Sénéjac

cru bourgoise

Haut-Médoc

Introduktion till slottet

I mitten av 1800-talet producerade vingårdarna i Château Sénéjac redan motsvarande 100,000 flaskor per år. Flera ägare efterträdde varandra i spetsen för vingården fram till 1860, året då Comte de Guigné förvärvade vars familj var ägare under 139 år.

Klassificering

cru bourgoise 

Appellation

Haut-Médoc

Geografiskt sett så är merparten av Médoc-halvön en triangelformad landtunga som ligger o nordvästlig riktning om staden Bordeaux. Médoc startar vid Blanquefort Jalle och sträcker sig så långt som till den yttersta utposten Pointe de Graves, precis på tippen mot Atlanten. I väster ligger Atlanten och till öster ligger det stora innanhavet Gironde. Vingårdarna ligger som ett smalt pärlband längs med floden, som innevånarna på Médoc kallar den. Till denna appellation räknas många egendomar från norr till söder och spridningen är stor i druvsammansättning, jordmån och belägenhet. Appellationen omger de fyra stora kommunerna samt Moulis och Listrac och består av tradition av mindre egendomar som gör klassiska, ofta grova, viner. Appellationens viner är enklare i stil med en annan struktur än vinerna från de stora appellationerna.

Toppviner

 Från Haut Medoc, sticker två slott ut ordentligt Sénéjac och speciellt Poujeaux som de bästa av dem.

Historisk bakgrund

Château Sénéjac har en lång historia i Medoc. Medan egendomen har anor från 1500-talet, planterades inte vinstockar på några hundra år förrän någon gång på 1700-talet. Godset förblev i händerna på samma familj i nära två århundraden.

Familjen de Guigne ägde fastigheten från 1860 till 1999 då de sålde Chateau Senejac till Lorraine Cordier, ägaren till Château Talbot i St. Julien, och hennes man Thierry Rustmann. Lorraine Cordier gick bort 2011. Idag drivs Château Sénéjac av Lorraine Cordiers syster, Nancy Bignon Cordier.

Det är intressant att notera att Château Sénéjac under stora delar av sitt liv var känt för att producera vitt Bordeaux-vin. Så är det inte längre idag då fastigheten är planterad uteslutande för produktion av rött Bordeauxvin.

Efter att familjen Cordier tog över godset producerade de exklusivt vin som gjorde sin debut 1999, Château Sénéjac Karolus. Château Sénéjac Karolus gjordes av ett litet 3-hektar stort skifte av gårdens äldsta vinstockar och lagrades på en större andel nya franska ekfat. Chateau Senejac Karolus tillverkas inte längre. 2004 var den sista årgången av Château Sénéjac som producerades.

Profil

Owner: Lorraine Cordier & Thierry Rustmann

General Manager: Nancy Bignon Cordier

Vinmakare och Œnolog: Eric Boissenot

Produktion – ca 16,000 lådor per år.

Yta – 150 hektar varav 41 hektar är planterade med vinrankor..

Terroir - Jordmånen i Château Sénéjac ligger halvvägs mellan Margaux och Bordeaux, på den leriga-grusiga krönen av kommunen Pian-Médoc. Jorden är därför täckt med grus och andelen varierar efter tomtens läge. Gruset tillåter snabb och effektiv dränering, vilket gynnar uppkomsten av tidig hydrisk stress under den vegetativa cykeln. Denna jord är naturligt fattig på organiskt material, vilket gynnar uttrycket av den stora Cabernet Sauvignon.

Druvsammansättning – 52% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 8% Cabernet Franc och 4% Petit Verdot.

Genomsnittsålder på stockarna – 35 år

Beskärningsteknik - Anpassad för varje vinstock.

Stockar per hektar – 6,600 per hektar.

Vinodling – Att integrera miljön som en av Château Sénéjacs prestationsparametrar innebär att möta dagens och framtidens samhälleliga förväntningar. Liksom våra kunder blir vi alltmer medvetna om vår miljös bräcklighet. Det är därför viktigt att överföra ett bevarat och rent land till våra barn. Genom denna motivering förbinder vi oss till ett kollektivt förhållningssätt med implementering av ett miljöledningssystem (EMS) baserat på den internationella standarden ISO 14001. Bordeaux Wine EMS förser oss med de verktyg, miljöpraxis och know-how som krävs för att möta morgondagens utmaningar.

Vinmakning – För att producera vinet från Château Sénéjac sker vinifieringen i 17, termoreglerade, rostfria ståltankar. Malolaktisk jäsning sker på fat.

Lagring - Vinet lagras sedan på 33 % nya franska ekfat i snitt 12 till 15 månader, beroende på årgångens karaktär och kvalitet.

 

 

Portfölj

  1. Grand Vin – Château Sénéjac 
  2. 2nd wine – Comte de Sénéjac
  3. 3rd wine - Artigues de Sénéjac 
  4. 4th wine – Petit Sénéjac 

 

De bästa årgångarna av Château Sénéjac är: 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2010, 2009 och 2005.

Artiklar om slottet

Château Séneéjac Haut Medoc Bordeaux, Complete Guide

Kuriosa om slottet

  1. Egendomen går tillbaka till 1500-talet, men vinstockar planterades inte på några hundra år förrän någon gång på 1700-talet. Godset förblev i händerna på samma familj i nästan två århundraden.
  2. Det är intressant att notera att Château Sénéjac under stora delar av sitt liv var känt för att producera vitt Bordeaux-vin. Så är det inte längre idag då man är planterad uteslutande för produktion av rött vin.
  3. Efter att familjen Cordier tog över godset producerade de exklusivt vin som gjorde sin debut 1999, Château Sénéjac Karolus. Château Sénéjac Karolus gjordes av ett litet 3-hektar stort skifte av gårdens äldsta vinstockar och lagrades på en större andel nya franska ekfat. Château Sénéjac Karolus tillverkas inte längre. 2004 var den sista årgången som producerades.

 

Filmer om slottet

Tasting Notes | Château Sénéjac / Pessac Léognan

Gastronomi Bordeaux

  1. Kalvbräss och njur-charlotte med confit på salvia och vitlökskräm från Le Chapon Fin.
  2. Grillad svensk kalventrecôte med sallad på tomat och tryfferad hummerbearnaise.
  3. Burger deluxe - grillat ankbröst, halstrad anklever, confiterade tomater och tryffelbéarnaise.
  4. Confit de Canard Sauce Bordelaise från Restaurant La Tupina.
  5. Lasagne med färserad kanin, carbonara på oliver, färska champinjoner och parmesan från Hôtel Burdigala.
  6. Tournedos de boeuf, foie chaud från Bistro du Sommelier.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st