
Château Giscours är en vingård i Margaux Bordeax, i kommunen Labarde. Vinet som produceras här klassificerades som en av fjorton Troisièmes Crus (tredje tillväxten) i Bordeaux Wine Official Classification 1855.
Produktion
Från en egendom på nästan 400 hektar sträcker sig Giscours planterade vingårdsområde 80 hektar fördelat på flera vingårdslotter. Sammansättningen av druvsorter är 53% Cabernet Sauvignon, 42% Merlot och resten Cabernet Franc och Petit Verdot. Av Le Grand vin Chateau Giscours produceras årligen 25,000 lådor, och av det andra vinet La Sirène de Giscours produceras vanligtvis 10 000 lådor.
Ett vingårdsläge på 40 hektar intill Giscours utanför Margaux-gränsen tappas som Le Haut Médoc de Giscours. Andra viner som produceras av gården inkluderar Château Dutheil och Château Houringe, båda Haut-Médoc cru bourgeois, den förra vinificeras i Giscours, den senare drivs sedan 1982 på ett hyresavtal.
Haut-Mèdoc
Geografiskt sett så är merparten av Médoc-halvön en triangelformad landtunga som ligger o nordvästlig riktning om staden Bordeaux. Médoc startar vid Blanquefort Jalle och sträcker sig så långt som till den yttersta utposten Pointe de Graves, precis på tippen mot Atlanten. I väster ligger Atlanten och till öster ligger det stora innanhavet Gironde.
Vingårdarna ligger som ett smalt pärlband längs med floden, som innevånarna på Médoc kaller den. Vingårdarna på Médochalvön har priviligierade förmåner i form av ett par specifika faktorer.
Klimatet
Den 45 breddgraden går rakt igenom Médoc vilket ger regionen ett relativt varmt och fuktigt klimat med mycket solsken. Det som dock kommer att påverka klimatet mest är det faktum att landtungan ligger mellan dessa två hav. Denna specifika situationen skapar ett mycket fördelaktigt mesoklimat som gör att man upplever en relativt jämn temperaturskillnad samt att man får en jämn och fin värme som räcker igenom hela den känsliga mognadsfasen av druvorna.
Jordmånen – le terroir
Rankorna är planterade i en jordmån som domineras av granitrik jord – Güntzgranit. Denna Güntz är kvarlämningar från de vulkanrika terrasserna som fördes med inlandsisen från Pyrenéerna och centralmassivet för att sedan krossas under erosionen.
Margaux
Enligt 1855 års klassifikation av Bordeaux så fick Margaux 21 stycken – 1 Premier cru, 5 deuxième cru, 10 troisième cru, 3 quatrième cru och 2 cinquième cru. Dessa representerar 68% Av Margaux’s totala produktion. Av appellationens 736 hektar så är 414 uppodlade med vinrankor.
Enligt 1855 års klassifikation av Bordeaux så fick Margaux 21 stycken klassificerade cru – 1 Premier cru, 5 deuxième cru, 10 troisième cru, 3 quatrième cru och 2 cinquième cru. Dessa representerar 68% av Margaux’s totala produktion. Av appellationens 736 hektar så är 414 uppodlade med vinrankor.
Likt majoriteten av vingårdar utanför själva staden Bordeaux så påbörjades vingårdarnas plantering i Margaux under Gallo-Romansk tid. Château Margaux nämns i text för första gången under tidigt 1800-tal, men det var inte föränn under seklets slutfas som ägarna insåg egendomens vitikulturella potenstial. Här utveklades senare en medvetenhet om dess terroir, vinmakningstekniker samt lagringstekniker. Trots att man var med i 1855 års klassification så tog det näst intill ett sekel till innan Margaux fick sitt erkännande som en av de riktigt kvalitetsinriktade appellationerna i hela Bordeaux.