« Pierreclos har fått sitt namn från den steniga utlöpare som planterats med vinstockar sedan 600-talet, kallad "Petra Clausa" vilket innebar "omsluten av stenar" som ägs av Saint-Vincent of Mâcons kanoner och benediktinermunkarna i Cluny Abbey. Idag produceras vinerna från Château de Pierreclos från 11 hektar vinstockar, fördelade på åtta byar under nio appellationer som Pouilly-Fuissé premier cru, Pouilly-Fuissé, Saint-Véran, Mâcon-Pierreclos, Mâcon-Bussières, Mâcon-Milly -Lamartine, Mâcon-Solutré-Pouilly för de vita vinerna och en Bourgogne Pinot Noir för de röda. »
Historia
Det var 2008 som Anne-Françoise och Jean-Marie Pidault, vinodlare sedan 1995, tog över förvaltningen av detta slott som är emblematiskt för södra Bourgogne, beläget mellan klippan Solutré och klostret Cluny.
Om egendomen
Det är en egendom grundad på endast den högsta graden av excellens och består av 11 hektar vinstockar, där den unika Chardonnay druvsorten elegant avslöjar all rikedom och mångfald av terroirerna i Pouilly-Fuissé, Saint-Véran, Mâcon-Pierreclos, Mâcon Milly-Lamartine och Mâcon-Bussière.
Tillverkningen av vinet
Varje skifte med vingårdsläge, som odlas av familjen med respekt för ekologiskt jordbruk som en trädgård, är både ett natur- och kulturarv. De har valts ut för sina geologiska och klimatiska förhållanden som är mest gynnsamma för druvsorterna Chardonnay och Pinot Noir. Vinifieringen är designad för att avslöja terroirens unika karaktär i varje cuvée.
Sedan årgången 2022, under Comtes de Pierreclos-etiketten, har vi erbjudit exceptionella viner gjorda uteslutande från vingårdarna i Solutré Pouilly Vergisson, en stor naturplats i Frankrike.
Vinmakarens stil och filosofi
2013 tog vinmakarna beslutet att bli en certifierad ekologisk vingård för att garantera terroirernas äkthet och vinets renaste uttryck.