Domaine du Roc des Boutires

« Domaine du Roc des Boutires ligger i hjärtat av appellationen Pouilly-Fuissé. Egendomens rikedom ligger i dess skiften: 14 terroir är utspridda över egendomens 4,2 hektar, alla belägna på Pouillys sluttning. Chardonnay-vinstockarna frodas med största respekt för växterna. Jordmånen bearbetas och alla druvor skördas för hand. Vinframställningen följer den skiftesvisa metod som valts av Brice Laffond och familjen Parinet. »

Historia

Domaine du Roc des Boutires har 4,2 hektar på en öst-västlig remsa på samma breddgrad som byn Pouilly på kalksten från juraperioden sammanflätad med lera och skiffer, samma substrat som premiers och grands crus i Côte d'Or. Chardonnay-vinstockarna, som mestadels planterades i början av 1970-talet, blommar här med största respekt för den naturliga miljön. Alla viner kommer uteslutande från egendomens vingård.

Om vingården

Appellationen är spridd över fyra byar: Pouilly och Fuissé är hjärtat i AOC och bör samla två tredjedelar av cru-druvorna när klassificeringen lämnas in. Byn Vergisson, den nordligaste, är också den kallaste och högst belägna. Den omfattar yngre och mer steniga jordar. Byn Chaintré, den sydligaste, är mer sandig och granitliknande. Domänen har 4,2 hektar på en öst-västlig remsa på samma latitud som byn Pouilly. Vi befinner oss på den bästa delen av appellationen, den centrala, som har juraklimat – det geologiska underlaget för premiers och grands cru i Bourgogne. Vår vingård är vår chans: 14 olika terroirer, spridda längs hela Côte de Pouilly, lika fördelade från 210 meter till 430 meters höjd, från 'Aux Combes' till 'La Grange Murger'-terroirer. Chardonnay-rankorna, som mestadels planterades i början av 1970-talet, blommar här med största respekt för växtligheten. Hela skörden, som vanligtvis varar i fyra dagar, görs för hand och leds till cuvage i små 40-literslådor. Vinifieringen följer den envingårdsmetod som Brice Laffond och familjen Parinet tillämpade.

Vinframställning

Bären drivs till pressaren med hjälp av gravitationen och pressas omedelbart med hela klasen för att filtrera på bästa och mest naturliga sätt. När pressningen är klar kyls saften ner till 8°C i genomsnitt två dagar för att partiklarna ska kunna falla ner i tanken. Den kalla débourbagen gör att vi kan bevara den bästa kvaliteten och de primära aromerna. Malolaktisk jäsning sker naturligt, batonger är sällsynta, och fat och tankar används beroende på årgångens profil.

Vinmakarens stil och filosofi

Utöver Beaujolais ansvarar Brice Laffond även för vinframställningen för Domaine du Roc des Boutires i Pouilly-Fuissé, där han skapar Chardonnay-viner som uttrycker regionens kalkrika terroir. Med tålamod, precision och engagemang förblir Brice engagerad i både Beaujolais och Pouilly-Fuissé och formar viner som hedrar deras arv samtidigt som de anammar en framåttänkande strategi.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st