Domaine Raspail-Ay

Domaine Raspail-Ay

Gigondas - Rhône

Raspail-Ay ligger i hjärtat av Giogondas och består av 19 hektar sammanhängande vingård, de arbetar traditionellt med stor respekt för naturen och sin omgivning. Idag drivs fastigheten av Dominique Ay och hans barn Anne-Sophie och Christophe. De gör bara ett vin, deras Gigondas på en blandning av Grenache, Syrah och Mourvèdre. Druvorna kommer från vinstockar med en medelålder på 55 år som växer i en kalkrik, stenig och sandig jord. 

 

Historia

Domaine Raspail-Ay är en historisk referensdomän i Gigondas. Gården har funnits i släkten sedan 1854 och idag är det 7:e generationen, Christopher Aÿ och hans syster Anne-Sophie, som sköter driften. Med sina 19 ha. de fokuserar uteslutande på att producera Gigondas, och anses vara en av de absolut bästa domänerna i området. Robert Parker ger godset 4 stjärnor i "Wine Buyer's Guide".


Om vingården

Domaine Raspail-Ay startade redan 1812, när Dominique Ays farfarsfar köpte ett område i Gigondas. När farfarsfadern gick bort fick godset delas och det delades i 2, ett stort område som nu heter Chateau Raspail och ett annat, Dominique Ays (som vi idag känner som Domaine Raspail Ay). Den nuvarande ägaren är Dominique Ay, som är 5:e generationens ägare av vingårdarna. Hans två barn, sonen Christophe och dottern Anne-Sophie, arbetar båda på domänen. Fastigheten har 19 hektar. samlas i ett kvarter runt domänen och Domaine Raspay-Ay producerar årligen cirka 65,000 flaskor rött och 1,500 rosé.

 

Vinets framställning

Domaine Raspail-Ay gör fantastiska röda viner i Gigondas. Vinerna är starka och robusta med minst 14% alkohol, och de tål att lagras i många år beroende på årgång. Vinets goda hållbarhet, och deras underbara smak, kan också avnjutas även om vinerna är ganska unga, eftersom de har en mjuk garvsyra. De röda vinerna består av 80% Grenache, 15% Syrah och 6% Mourvédre. Druvklasarna är avstjälkade så att det bara finns den mogna garvsyran från druvskalen. Vinerna är varken filtrerade eller klarnade, för under de 18-24 månaderna vinet lagras på gamla ekfat kommer vinerna att få en naturlig kylbehandling på vintern och rengöra sig själva.


Vinmakarens stil och filosofi

Vinerna produceras traditionellt och med minimal inblandning. Detta ger ett vin med tät naturlig frukt och som kan åldras fantastiskt bra.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st