San Polo

« San Polo är en vingård i den sydöstra delen av Montalcino. Den ägs av familjen Allegrini, känd för Amarone. »

Historia

De första Brunello di Montalcino DOCG-vinerna tillverkades här 1997, och idag tillverkar San Polo ett utbud av viner från druvsorten Sangiovese, inklusive Toscana IGT-cuvéer och en Rosso di Montalcino.

Om vingården

Gården har 16 hektar vinstockar som planterades mellan 1990 och 2000. Dessa vingårdar, huvudsakligen planterade med Sangiovese, ligger cirka 400 meter över havet, med utsikt över Monte Amiata och Valle Sant'Antimo. Ungefär hälften av vingårdarna är registrerade som Brunello di Montalcino DOCG.

Tillverkningen av vinet

Det finns nu en kvartett Brunello-viner:
  • Rosso di Montalcino: 12 månader i ettåriga tonneaux.
  • Brunello di Montalcino: Jäst i betongtankar. Lagrat i 30 månader i 1000 till 4000-liters ekfat, följt av minst sex månader på flaska.
  • Riserva: Från 8 hektar (20 tunnland) av San Polo-vingården. Jäst i 2500-liters koniska slavonska ekfat. Lagrat i 36 månader i nya 500- och 600-litersfat och 1000-liters ekfat. 8 månader på flaska innan lansering.
  • Podernovi: Ett nytt vin från en enda vingård från en 3 hektar stor tomt som debuterade med årgång 2015. Jäsning som för Riserva. 30 månader från lätt rostade 4000-litersfat, sedan sex månader på flaska.
  • Vignavecchia: Tillverkad endast i utvalda årgångar. Från egendomens mest värdefulla vingård; en liten västvänd 2 hektar stor tomt på en sluttning planterad 1988. Jäst och mognat i 30 månader i 600-litersfat, sedan minst sex månader på flaska.

Vinmakarens stil och filosofi

Efter skörden tas frukten till den moderna, underjordiska vingården för vinifiering. Den använder ett konvext hängande tak, komplexa rörledningar och ventiler samt naturlig tuffsten för att kontrollera fuktighet och temperatur.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st