Tenuta San Guido

"Tenuta San Guido är mycket mer känt under namnet sitt mest kända vin - Sassicaia. Det ligger i den toskanska regionen Maremma, och har sin egen DOC-beteckning (Bolgheri Sassicaia) för sin flaggskeppsetikett. Det första italienska vinet att få 100 poäng från Parker.

Historia

Sassicaia ("stenigt fält" på engelska) skapades som ett experimentellt vin på 1940-talet av Marchese Mario Incisa della Rocchetta (en kusin till Antinoris), som drömde om att göra ett vin som skulle konkurrera med stora Bordeaux. När han bosatte sig på sin frus egendom experimenterade han med flera franska varianter innan han fokuserade på Cabernet Sauvignon, och noterade likheten mellan den lokala grusiga terrängen och den i Graves i Bordeaux.

Hans första viner, som var tyngre än andra lokala viner, fick inget varmt mottagande och så, medan produktionen fortsatte i liten skala, skedde den första kommersiella releasen av Sassicaia inte förrän 1968. Vinet blev en omedelbar hit, och produktionen moderniserades snabbt. På 1980-talet började Marchesens kusin Ludovico Antinori plantera sin grannfastighet Ornellaia.

Om vingården

Sassicaia, ett av de ursprungliga supertoskanska vinerna, består av Cabernet Sauvignon med en liten mängd Cabernet Franc. Den är känd för sin smidiga konsistens, elegans och parfym.
Druvorna som går in i Sassicaia plockas precis innan de når full mognad, vilket bidrar till finess och doft samt en lägre alkoholhalt. Efter två veckors jäsning i rostfria tankar, lagras vinet i cirka 24 månader på franska ekfat (varav cirka 20 procent är nya).

Tenuta San Guido tillverkar också Guidalberto och Le Difese av avklassificerad Sassicaia-frukt och från andra vingårdar. Dessa två viner klassas som IGT Toscana. Guidalberto är en Cabernet Sauvignon – Merlot-blandning och Le Difese Cabernet Sauvignon – Sangiovese, med en del lagrad på amerikansk ek.

I samarbete med Santadi Co-op äger godset även Agricola Punica på Sardinien. Denna operation ger tre viner under Isola Dei Nuraghi IGT-klassificeringen.


Vinproduktion

Vinet släpptes initialt som en Vino da Tavola delvis på grund av bristen på historia i kustregionen det tillverkades i, vilket avfärdades som sumpigt av många producenter. Men Sassicaias tidiga hyllning föranledde införandet av klassificeringen Indicazione Geografica Tipica (IGT) över hela Italien, eftersom myndigheterna inte ville att Italiens mest kända vin skulle märkas Vino da Tavola. År 1994 inrättades den enda egendomen DOC och den bredare Bolgheri-beteckningen när plantering över hela Maremma snabbt ökade.

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st