Sydafrika kampanj 2025
Idag, 29:e Januari 2025, startar vi vår fantastiska Sydafrikakampanj som kommer hålla på under två veckor framöver.
Det handlar om fyra producenter med lite olika stilar och druvor som vi kommer att presentera.
Vinhusen det handlar om är Lismore Estate, De Morgenzon, Metzer Family Wine och Uva Mira Mountain Vineyards.
Lismore – Samantha O´Keefe är mest kända för sina fantastiska chardonnay och syrah viner.
De Morgoenzon – Mest kända för sina chenin blanc, men även chardonnay och syrah rankas högt tillsammans med några härliga Rhone-blends.
Metzer – Även här är det chenin blanc som är deras främsta viner.
Uva Mira – har en bredare portfölj där du hittar cabernet sauvignon, merlot, shiraz och chardonnay och sauvignon blanc på den vita sidan.
Här nedan får tillgång till bokningssidan där du kan gå in och boka de viner du önskar.
Några av vinerna är hårt allokerade och där finns endast få lådor.
På bokningssidan kommer du att få tillgång till alla viner, vilket format vinet säljs i, betyg från kritikerna, samt flaskpris.
Under de två veckorna kommer vi även presentera samtliga producenter i fyra separata mail med olika teman.
Då vi tar vinerna direkt från respektive producent så är det 6 veckors leveranstid efter avslutad kampanj den 12 februari.
OBS! Viktigt att du fyller i antal flaskor
Man bokar lådor om de format/antal flaskor som finns på bokningssidan
Du når oss på info@gassaswine.se och 040-630 36 30 alternativt direkt till våra vinrådgivare:
Christian Mattsson: cm@gassaswine.se - 0709-28 80 72
Robert Collin Jensen: rcj@gassaswine.se - 0734-11 00 94
Rickard Backman: rb@gassaswine.se - 0702-34 79 84
Lismore Estate
Samantha O'Keefe lämnade Kalifornien 2003 för att påbörja sin nya karriär som vinodlare och producent i Sydafrika. Med sig hade hon sin familj med två barn och sin man och de köpte en gård i avlägsna Greyton. När de flyttade dit fanns inga vingårdar i regionen överhuvudtaget, faktum är att det inte ens var en vinregion.
Innan flytten till Sydafrika hade Samantha ingen koppling till vinvärlden utan jobbade på chefsnivå i TV-branschen, men sökte ett mer jordnära liv och den öde farmen hon köpte är verkligen en tillflykt från det hektiska livet hon lämnade. Närmaste kommersiella vingård är Gabrielskloof 55 kilometer bort.
2004 började de plantera de först druvorna på egendomen som idag omfattar 14,5 hektar vinodlingar och 2006 var den första årgången som lanserades. De druvor som finns planterade på egendomen är Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Pinot Noir och Syrah, men med några nyplanteringar kommer det snart att finnas än mer vita rhônedruvor, vilka Samantha tror har enorm potential i hennes kalkrika jordar.
I sin vinmakning föredrar Samantha en mer oxidativ stil och vinerna lagras oftast i ekfat, gärna av större format om 300 eller 500 liter, men hon har även en del cementtankar och amforor då hon älskar texturen dessa ger till vinet och hon är inte ensam om det då hennes viner fått en kultstatus och hyllas av tongivande kritiker som Jamie Goode, Jancis Robinson MW, Neal Martin och Tim Atkin för att nämna några riktigt tunga namn som årligen ger henne toppbetyg. Har du ännu inte upptäckt Lismore så har du en enastående upplevelse att se fram emot.
DeMorgenzon är holländska för morgonsolen, ett passande namn för denna boutiquefastighet högt uppe på Stellenboschkloof som är den första som berörs av den uppgående solens strålar. De Morgenzon eller "The morning sun" som man skulle kunna säga. Namnet har uppkommit för att det är just denna delen av Stellenboschkloof som först får se morgonsolen.
Denna egendom går tillbaka så långt som 1679 då detta var en del av ett större gods under Uiterwyk, som var en av de äldsta bondgårdarna i Sydafrika. 2003 köpte Wendy och Hylton egendomen och förvandlat den till 91 ha vingård.
De Morgenzons vingårdar på hög höjd ger en vidsträckt utsikt över Taffelberget och Cape Point där Atlanten och Indiska oceanen möts. Genom att anamma filosofin att en biologisk mångfald och ekologiskt känslig miljö producerar oändligt mycket bättre druvinnehavare Wendy och Hylton Appelbaum har etablerat De Morgenzon som en 91 hektar stor trädgård varvat med 55 hektar omsorgsfullt skötta vingårdar där rikliga vildblommor frodas mellan vinstockarna.
Här jobbar man med ett hållbart jordbruk och fokuserar på att göra kvalitetsviner i med Nya Världens fruktintensitet och den Gamla Världens elegans. Paret jobbar stenhårt med biologisk mångfald och har bland annat ett program för bevarandet av olika typer av fauna. Ett udda inslag är att man spelar barockmusik i vingårdarna, dygnet runt, vilket man tror påverkar tillväxten.
Man gör en handfull olika viner från druvor som chardonnay, chenin blanc och sauvignon blanc men också blå druvor som cabernet, syrah, malbec och grenache.
Metzer Family
Wade Metzer är en av Sydafrikas spännande nya talanger, som gör några av sina bästa Chenin Blancs samt röda från vingårdar i Helderberg-berget i Stellenbosch.Metzer Family Wines föddes 2006 efter att Wade hade ägnat tid åt att bli mentor av Eben Sadie, en av Sydafrikas mest inflytelserika vinmakare.
Wade var särskilt intresserad av hur platsuttryckande gamla vinstockar kan vara och har jagat gamla vingårdar för att ge frukt till flera av sina viner. Med de flesta som har direkt exponering för maritima vindar från False Bay, tillsammans med höjden från Helderberg, har hans viner friskhet för att balansera Capes naturliga mognad. För att tillåta frukten att uttrycka sig, så använder Wade minimal insats: lätt frukthantering, inhemsk jäst för jäsning och minimal ekpåverkan.För att visa upp Sydafrika har Wade kämpat för den gamla vinstockarna med Chenin Blanc från maritima och bergsvingårdar, samt Cinsault, eftersom båda sorterna representerar Capes arv. Från yngre vinstockar producerar han också en Cabernet Sauvignon som representerar Stellenboschs signatur, såväl som en ljus Shiraz.
Wade Metzers vinframställningsfilosofi fokuserar på hans orubbliga respekt för frukten. Han följer icke-interventionistiska principer, använder inga mekaniska ingrepp, använder inhemska jästsvampar och undviker böter eller filtrering. Genom att köpa druvor från olika Old Vine-certifierade block i Stellenbosch, har Wade fått ett rykte för att tillverka några av Sydafrikas finaste viner.
Uva Mira Mountain Vineyards
Den fascinerande effekten av att stå på bergssluttningarna vid gården är inte begränsad till den besökande vinprovaren. 2014 råkade en affärsman från Johannesburg vid namn Toby Venter stå där. En man väl insatt i excellens och estetik visste han utan tvekan att detta var en gård han var tvungen att förvärva. När allt kommer omkring, som vd för Porsche, Bentley och Lamborghini i Sydafrika är han, kan man säga, driven av en önskan om distinktion, klass och kvalitet.
Uva Mira Mountain Vineyards ligger i Sydafrikas kustregion, ett område som har några av de äldsta jordarna i världen. Dessa jordar utgjorde en del av superkontinenten Gondwana tills dess plattor först kolliderade, sedan slets sönder i Afrika, Sydamerika, Australien och Antarktis för cirka 400 miljoner år sedan. Bevis på detta ligger i de höga, väderbitna bergen som pryder det omgivande landskapet och bergskedjan Helderberg mot vilka våra vingårdar ligger inbäddad.
Varje enskilt fats utveckling övervakas noggrant under hela mognadsperioden som för våra röda sorter kan pågå i upp till 19 månader. När tiden är mogen, kommer konsten att blanda in i bilden där vi kreativt blandar varje komponent till ett mästerverk, för att slutföra processen som började i våra vingårdar, övervakad av Moder Natur.
De fina vinerna handgjorda på Uva Mira är gjorda med endast druvor från vingårdarna på gården, för att verkligen uttrycka de unika egenskaperna hos denna anmärkningsvärda plats. En gyllene tråd går genom deras vinportfölj som talar om elegans, fruktens renhet, friskhet, mineralitet och lång livslängd.Jäsningen sker i moderna jäsningskärl av rostfritt stål och malolaktisk jäsning, beroende på vin, sker på fat. Efter jäsning mognar vinet på utvalda franska ekfat. Varje fat är specifikt utvalt för en viss vin- och vinstil. Varje detalj beaktas – de specifika tjuvarna, ekens ursprung, ekens rostning och fatets storlek.