« Vingården 4Kilos ligger nära Felanitx, Mallorca, och har ett imponerande urval av druvor inklusive Manto negro, Callet och Fogoneu. Det är ett bevis på deras hårda arbete, kreativitet och passion att deras ödmjuka början nu har blivit ett välkänt varumärke. Så nästa gång du smuttar på ett glas 4Kilos vin, kom ihåg historien om de två barndomsvännerna som trotsade oddsen och skapade något riktigt magiskt. »
Historia
I augusti 2006 startade Francesc Grimalt och Sergio Caballero 4Kilos Wines på Mallorca, ett företag dedikerat till att producera viner som återspeglar druvans styrka och dess nyanser men med ett annat tillvägagångssätt och annorlunda presentation.
Francesc Grimalt, vinmakare och tidigare partner och tekniker för Anima Negra Cellar på Mallorca, är främst känd för att rädda sorten av den inhemska druvan Callet på den baleariska vinscenen. Sergio Caballero är musiker och grundare och medregissör för Sonar-festivalen för avancerad musik och multimediakonst, och som är ansvarig för dess image.
I slutet av september 2006 i garaget hos en vinodlare och med få resurser men med utmärkta druvor producerade 4kilos sitt första vin. Jäsningen och macerationen av vinet genomfördes i mjölkkylenheter, som tack vare sin form skapar en stor, hudmassans yta. Resterande 50 % produceras på öppna fat på 225. Vinet odlades i fjorton månader och lanserades på marknaden i maj 2008.
2007, tillsammans med Apolonia Viticultors – Balearic Agrarian Society – omvandlade de en före detta fårfarm till en liten vingård. Där kunde de producera skörden för 4Kilos 2007 och deras nya projekt 12Volts 2007 som efter tolv månader i fatet kommer att lanseras på marknaden i början av 2009.
Om vingården
Deras koncept är inte bara variation utan betydelsen av kombinationen av stam-jord-klimat-tillväxt. Från motsatsen har de fått stöd av vinodlare, mycket viktigt när man försöker göra rationell vinodling och respektera miljön. I många vingårdar används inhemsk vegetation för att få mer koncentrerade druvor, bättre markporositet och ökad mikrobiell population.
Vingårdarna ligger i olika delar av norra och södra Mallorca, anledningen till att de inte tillhör någon särskild D.O. Stammarna planteras mestadels i jordar Cal Vermell, ett populärt namn för att beskriva Franco-lerjorden. De sorter som odlas är Callet, Cabernet, Sauvignon, Franska Fogoneu, Merlot, Monastrell och Shyra.
Tillverkningen av vinet
Genom sina olika cuvéer, huvudsakligen sammansatta av den inhemska druvsorten Callet, odlar och skördar de vinstockarna på olika områden på ön, över en total yta på 7 ha. Deras viner är certifierade ekologiska och vinifieringen sker så naturligt som möjligt tillsatser eller annan tillsats av kemi. Terroiren, huvudsakligen sammansatt av lerig lerjord, är mycket rik på järnoxid. Vinstockarna är uppbyggda av både cirka fyrtio år gamla tomter och andra tomter som planterats på senare tid 2006 och 2007. De odlade druvsorterna är främst inhemska som Fogoneu, Callet och Manto Negro, men förknippas även med internationella druvsorter som t.ex. Syrah, Mourvèdre, Cabernet Sauvignon eller Merlot. Efter manuell skörd och drastisk sortering av druvorna sker jäsningen i rostfria kar eller ekfat beroende på årgång. Lagringen, utförd på franska ekfat, varierar, beroende på årgång, från 6 till 18 månader i gamla behållare för att undvika att vinerna märks för mycket. Idag är dessa årgångar eftertraktade över hela världen för sin typicitet och sin sällsynthet.
Vinmakarens stil och filosofi
Namnet 4Kilos kommer från den initiala investeringen i den främre valutan för pesetas av båda parter, det vill säga 4 miljoner pesetas. En blygsam investering för denna sektor som visar att ett bra vin inte är beroende av en stor ekonomisk insats utan en ambition om kvalitet och en passion för produkten. 4Kilos är omisskännlig i sin signatur och en principförklaring.