Champagne Robert Moncuit
Le Mesnil-sûr-Oger - Champagne
Historia
I fem generationer har det familjeägda Moncuit-godset odlat druvor för produktion av vin i Champagne i Les Mesnil-sur-Oger med början med Alex Moncuit 1889. 1928 skapade Robert Moncuit, Alexs barnbarn, den första cuvéen och champagnen på flaska. . 1987 tog Roberts dotter Francoise över godset efter sin fars bortgång, hon överlämnade tyglarna till sin son Pierre Amillet 2000, Pierre står kvar vid rodret idag.
Om vingården
Gården består av 8 hektar vinstockar i regionen Le Mesnil-sur-Oger i Côte des Blancs, som alla odlas utan användning av bekämpningsmedel eller herbicider. All frukt skördas för hand och sorteras för hand, och varje paket med vinrankor vinifieras separat för att optimera resultatet av blandningen.
Vinets framställning
Nästan alla viner är jästa och odlade i en kombination av tank och ek, i slutändan är målet utökad kontakt med jästfällningen och att bevara precisionen och mineraliteten som Mesnil kan. Pierre gillar att använda både 228L och 350L fat och föredrar att vinerna åldras långsamt; väl på fat ligger vinet ostört på jästfällningen fram till försommaren. Alla viner går igenom full malolaktisk naturligt.
Vinmakarens stil och filosofi
Sedan 2000 har Pierre Amillet fortsatt sin familjs vision: att ta fram Le Mesnils terroir så autentiskt som möjligt, arbeta organiskt och stärka vingårdens naturliga mikrokosmos.
-
CHAMPAGNE CLUB by RICHARD JUHLIN
★★★ of ★★★★★
Betydligt mindre känd än Pierre Moncuit, men champagnerna är väl så bra. Sedan 2000 lett av Roberts sonson Pierre Amillet. Egendomen omfattar 8 hektar inklusive en eftertraktad del av Les Chétillons planterad 1956 och en dryg hektar i Oger. Vinerna är ofta är utvecklat äppliga och har en mjuk stil som lätt kan förväxlas med färdig mognad. Ju mer man suger på vinet desto tydligare blir den mesnilska underliggande explosiva syrastrukturen och framtidseffekten. 2003 är fantastiskt stringent med tanke på årgången. Nära fyra stjärnor!
