« Innan Giovanni Neri grundade vingården Casanova di Neri 1971 med avsikten att producera en Brunello di Montalcino i världsklass, var gården i Montalcino kommun fortfarande en blandad gård. »
Historia
Gården grundades 1971 av Giovanni Neri och är fortfarande familjeägt till denna dag. Det finns 63 hektar (155 tunnland) vinstockar på fastigheten, planterade på jordar som består av alluvial sten, nedbruten sten, järn och magnesium med olika mikroklimat. Det finns sju andra vingårdar inom företagets innehav som alla är spridda över hela Montalcino-regionen.
Om vingården
Casanova di Neri är en vinproducent belägen i Montalcino, Toscana. Det är känt för sina Brunello di Montalcino-viner, men gör en rad andra viner, inklusive en premium Cabernet Sauvignon och en intressant blandning av Vermentino och Grechetto..
Vinframställning
Vingårdarna planteras huvudsakligen till Sangiovese för att tillhandahålla druvor för insamling av vingårdsviner, standard Brunellos samt en Rosso di Montalcino. Över alla vingårdar kommer Sangiovese-druvorna som planteras från en enda klon från Cerrealto-vingården, vilket gör att vinsamlingen kan visa terroiren på varje plats.
Vingården Casanova di Neri ligger mestadels under jord för att skapa ett svalt klimat och hålla kylbehovet lågt. Det skapar också den idealiska temperaturen och luftfuktigheten för att lagra vin i källaren. Den har konstruerats över tre olika nivåer för att dra fördel av gravitationen under vinframställningsprocessen.
Vinmakarens stil och filosofi
Giovanni Neri, som redan hade utsett sin son Giacomo till fabrikschef 1991, har alltid strävat efter perfektion som representant för en modern stil på Brunello. Familjen får stöd i sitt arbete av ingen mindre än Carlo Ferrini. Casanova di Neri producerar regelbundet viner med högt igenkänningsvärde och exemplarisk stil. "Brunello 2001 Tenuta Nuova" hittades, tro det eller ej, på första plats i klassificeringen av "Top 100" av den amerikanska branschtidningen Wine Spectator.