Antinori är ett toskanskt vinföretag som är ett av de största och mest framstående i Italien. Chianti Classico-regionen utgör fokus för verksamheten, även om företaget har en egendom i Umbrien och internationella intressen inklusive Antica Napa Valley och en kontrollerande andel i Vitis Metamorfosis i Rumänien. Cirka 20 miljoner flaskor produceras årligen på 150 etiketter.
Historia
Husets historia går tillbaka till 1300-talet, efter att den sidenvävande familjen flyttade till Florens och började odla vinstockar. År 1900 lade Antinori till Tignanello-vingården till sin portfölj, och Niccolò Antinori och hans son Piero började experimentera med då oerhörda vinframställningstekniker och druvsorter. Den första årgången av Tignanello släpptes 1971.
Om vingården
Gården Tenuta Tignanello ligger i hjärtat av Chianti Classico, i de mjukt böljande sluttningarna mellan floddalarna Greve och Pesa. Den sträcker sig över en yta på 319 hektar (788 acres), varav cirka 130 (321 acres) är tillägnad vinstockar. Två av gårdens prisade vingårdar ligger på samma sluttning, Tignanello och Solaia, på jordar som härstammar från marin märgel från pliocenperioden rik på kalksten och skiffer. Vinrankorna har varma temperaturer under dagen och svalare kvällar under hela växtsäsongen. Gårdens två signaturviner, Solaia och Tignanello, produceras från dessa vingårdar och har definierats av internationell press som “among the most influential wines in the history of Italian viticulture”.
Tillverkningen av vinet
Tignanello är det mest kända av alla Antinoris viner. Vingården med samma namn sträcker sig till 57 hektar (140 acres) på kalkstensrika jordar på en sydvästvänd sluttning 350-400m (1150-1300ft) över havet. Detta vin var det första i regionen som kombinerade den regionala basvaran Sangiovese med icke-traditionella internationella sorter, och att utelämna vita druvor – och därför klassificeras som en Vino da Tavola. Det är nu en Toscana IGT. En typisk sammansättning för de senaste årgångarna skulle vara 80 procent Sangiovese med 15 procent Cabernet Sauvignon och 5 procent Cabernet Franc. Tignanello lagras i 12-14 månader i en blandning av ny och ett år gammal fransk och ungersk ek.
Solaia - Från den soligaste delen av Tignanello-kullen kommer Solaia Toscana IGT, med 75 procent Cabernet Sauvignon, 20 procent Sangiovese och 5 procent Cabernet Franc. Frukten till Marchese Antinori Riserva (90 procent Sangiovese) kommer också från vingården Tignanello.
Vinmakarens stil och filosofi
Antinori-familjen har engagerat sig i vinframställningskonsten i över sex århundraden sedan 1385 när Giovanni di Piero Antinori blev medlem i "Arte Fiorentina dei Vinattieri", det florentinska vinmakarnas guild. Genom hela sin historia, tjugosex generationer långa, har Antinori-familjen styrt verksamheten direkt och tagit innovativa och ibland djärva beslut samtidigt som den upprätthåller den största respekten för traditioner och miljön.