« Pago de los Capellanes är en av de klassiska vingårdarna i appellationen Ribera del Duero. Deras dotter Estefanía grundades 1996 av makarna Paco Rodero och Concha Villa och arbetar nu heltid för företaget. Med produktion mellan 800 000 och 950 000 flaskor varje år arbetar Pago de los Capellanes nu uteslutande med sorten Tinto Fino (Tempranillo). »
Historia
Pago de los Capellanes grundades av familjen Rodero-Villa 1996.
Om vingården
Pago de los Capellanes - "Estate of the Chaplains" - är en vinproducent i Ribera del Duero DOP-regionen i Spanien, som ägs av familjen Rodero Villa. Den fokuserar på röda viner från Tinto Fino, det lokala namnet på Tempranillo. Familjen gör även vitt vin på druvan Godello i regionen Valdeorras under etiketten O Luar de Sil.
Bushvinstockar planteras i jordar av lera, sand och grus. Dessa skapar balansen mellan bra dränering och vattenretention, och behåller även värmen över natten. Vingården krediterar jordarna för den sammetslena konsistensen och mineraliteten hos deras viner.
Vinodlingsmetoder som jordbearbetning är skräddarsydda för varje vingård. Ett urval av druvor utförs bland vinstockarna och skörden sker för hand.
Vinframställning
Uppställningen börjar med Joven Roble (ung ek). Detta kommer från vingårdar med en medelålder på 25 år i städerna Pedrosa de duero, La Horra och Gumiel del Mercado. Den tillbringar fem månader på 300-liters franska ekfat.
Crianza, lagrad i 12 månader på ek, kommer nästa, följt av Reserva. Den senare kommer från gårdens äldsta vingårdar i Pedros de Duero, med 80-åriga vinstockar på steniga, lågfertila lerkalkstensjordar. Vinet lagras i 14 månader på 225-liters franska ekfat.
Sortimentet leds av tre enkelplotsviner. Parcelo El Nogal är en sandig, stenig plats på 850 meter (2800 fot) på en sluttning i byn Mambrilla, en kort bit från vingården. El Picón är en 1,6 hektar stor tomt närmare källare och hem till några av gårdens äldsta vinstockar. Jordar är lerjord med ytgrus. Båda vinerna har lagrats i 22 månader på 225-liters mellanrostade franska ekbarriquer.
Doroteo är en nyare introduktion till sortimentet uppkallat efter Doroteo Rodero, far till nuvarande ägaren Paco Rodero. Den kommer från en tomt med 90 år gamla vinstockar bredvid vingården på grusbelagda sandiga lerjordar som Doroteo personligen skött i årtionden. Vinet tillbringar 36 månader på franska ekbarriquer, följt av 24 månader på flaska innan det släpps.
O Luar do Sil2014 grundade familjen Rodero Villa en andra egendom i Valdeorras-regionen i Galicien, 300 kilometer västerut. Detta är tillägnat produktionen av vita viner från druvsorten Godello.
Vinerna leds av en enda sort Godello från gamla vingårdar på 850 meters höjd i staden Seadur. Jordar är djup lera på fragmenterad granit. Godello Sobre Lías kommer från små tomter med gamla vinstockar i La Mallada-delen av Seadur. Den är gjord med jästkontakt.
Vinmakarens stil och filosofi
Den 272 hektar stora vingården i hjärtat av Ribera del Duero är planterad i första hand till Tempranillo med lite Cabernet Sauvignon. Pago de los Capellanes producerar en rad egendomsbuteljerade viner från saftiga, knappt ekade röda till lagrinsgvärd Reserva.