« Rocca di Montegrossi är en egendom som ligger i kommunen Gaiole, Toscana. Det är mest känt för sina Chianti Classico-viner baserade på druvsorten Sangiovese. Vingårdarna har varit ekologiska certifierade sedan 2010. »
Historia
Slottet (Rocca) grundades ursprungligen på 700- och 800-talen av Geremia, grundaren av Ricasolidynastin. En filial, Ricasoli-Firidolfis, äger gården idag. Det är strategiskt beläget, med utsikt över stora delar av Chianti och övre Valdarno. Följaktligen har platsen haft en rik historia och har varit platsen för många strider. Den förstördes av florentinerna 1172 och sedan igen av den helige romerske kejsaren Karl V:s trupper 1530.
Om vingården
Fastigheten omfattar 100 hektar (247 acres) varav 20ha är planterad med druvor (Sangiovese står för 13). Ytterligare 20 hektar innehåller olivlundar, medan resten är skogsmark. Vingårdarna har varit certifierade ekologiska sedan 2010. De ligger på mjuka syd- och sydostvända sluttningar mellan 340 och 510 meter (1 017 till 1 772 fot). Jordar är kalkhaltiga lerjordar.
Tillverkningen av vinet
Den "normala" Chianti Classico-tappningen är kärnutgåvan. Den innehåller cirka 90 procent Sangiovese med små mängder Canaiolo och Colorino. Den lagras i 12-14 månader, främst på fat och stora fat gjorda på fransk ek från Alliers.
I de bästa årgångarna görs ett Chianti Classico Gran Selezione-vin från vingården San Marcellino. Denna 7 hektar stora egendom inkluderar 0,9 ha Pugnitello, en sällsynt inhemsk sort som sedan 2006 har stått för cirka 5 procent av blandningen med Sangiovese. Vinet har lagrats på medium rostat Alliers ekbarrique i 24 månader. Den tillbringar ytterligare två år på flaska innan den släpps.
Lineupen inkluderar även en IGT Toscana rosso (Geremia) som är en 70:30-kombination av Merlot och Cabernet Sauvignon. Detta tillbringar 24 månader i barrique och cirka 18 månader på flaska. En IGT Toscana Sangiovese rosato produceras också från vingården San Marcellino.
Vinportföljen kompletteras av en Vin Santo del Chianti Classico gjord på Malvasia Bianca. Druvorna för detta torkas i ett speciellt utformat utrymme uppe i vingårdstakarna. Den har lagrats på små fat gjorda av ek-, körsbärs- och mullbärsträ. Stilen är en speciell kärlek hos ägaren Marco Ricasoli-Firadolfi.
Vinmakarens stil och filosofi
Vingårdarna har varit ekologiska certifierade sedan 2010.
-
"To me, being organic first of all means to express my need to show respect to nature. I express this not only through my work but also in my private, everyday life, trying not to waste any resources. In addition to growing our grapes ecologically, our electric energy comes from renewable sources, and we recycle the rain water for the farming. At the same time, I believe that organic agriculture - that in addition to the banning of pesticides, weed killers and synthetic treatments, will not allow any use of selected yeasts during the fermentation – can further enhance and respect the characteristics of our unique terroir."
-
Marco Ricasoli