« Frédéric Esmonin är en burgundisk vinproducent, belägen i distriktet Côtes de Nuits. Den 4 hektar stora domänen grundades av André Esmonin på 1970-talet. »
Historia
Frédéric Esmonin, kusin till domänägaren Sylvie Esmonin, gick med sin far i ledningen av familjeföretaget 1988 och samma år började domänen buteljera och sälja sina viner helt självständigt. Parallellt med detta grundade Frédéric Esmonin också ett négociant varumärke som heter Les Estournelles.
Domänen har två grand cru-vingårdar i Gevrey-Chambertin, planterade mellan 1949 och 1959 – Mazis- och Ruchottes-Chambertin – samt tre premier cru-klimat – Champonnet, Lavaut Saint-Jacques och Estournelles-Saint-Jacques.
Om vingården
Domänens vingårdsplats Mazis-Chambertin Grand Cru ligger ovanpå hårda jordar, medan vingården Ruchottes-Chambertin ligger på lättare jordar. Frédéric Esmonins vingård Premier Cru Lavaux Saint-Jacques ligger intill Gevrey-Chambertins mest vördade Premier Cru-klimat – Clos Saint-Jacques. Dessa vinstockar är planterade i lerjordar med sydostexponering.
Vinproduktion
Domänen åldrar sina viner på träfat i mellan 14 till 17 månader. Vanligtvis ser vinerna grand cru och Lavaut Saint-Jacques Premier Cru 80 procent ny ek, medan vinerna på bynivå åldras i 20 procent ny ek. Ställning sker först när vinet är klart att buteljeras (utan filtrering).
Vinmakarens stil och filosofi
Domänen utövar "lutte raisonnée" det vill säga man använder inte kemikalier och tillsatser, hela produktionen sker på ett naturligt och skonsamt sätt för miljön. Domaine Frederic Esmonin är dock varken ekologiskt eller biodynamiskt certifierat, men det kan finnas flera anledningar till detta.