M. Chapoutier

« Maison M. Chapoutier är en av de mest kända – och betydande – producenterna i Rhônedalen. Det är känt för sina viner från både norra och södra dalen, men i synnerhet för sina röda och vita Hermitage-viner, gjorda av Syrah och en blandning av Marsanne respektive Roussanne. »


Historia

Familjens historia i Rhône går tillbaka till 1808, men det var inte förrän 1879 som Polydor Chapoutier förvandlade familjen från att odla druvor till att göra och handla vin. 1988 tog Michel Chapoutier företagets tyglar, och en strävan mot kvalitet fick Chapoutier-etiketten att få internationellt erkännande.

Om vingården

Michel Chapoutier undvek användningen av traditionella kastanjfoudres i stort format för lagring, istället för att gå mot mindre ekfat med kortare lagringsperioder. Han förespråkade också att vinerna skulle hållas ofiltrerade och ofinade, och att endast arbeta med biodynamiskt eller ekologiskt odlad frukt över alla vingårdar.


Tillverkningen av vinet

Utanför flaggskeppsvingårdarna i Hermitage har Chapoutier vingårdar över Rhône, inklusive tomter i Côte Rôtie, Châteauneuf-du-Pape och Condrieu. Dessa spänner över både enkelvingårdsuttryck och generiska viner på AOC-nivå.

Chapoutier gör också regionala Côtes du Rhône-viner, och har vingårdsintressen i Australien (Domaine Tournon), Portugal och Alsace.

Vinmakarens stil och filosofi

Från 1996 har alla M. Chapoutier-etiketter inkluderat punktskrift för att hedra Maurice Monier de la Sizeranne, som skapade en form av modern förkortad punktskrift, och var den ursprungliga ägaren till Chapoutier-vingården i Hermitage ("Monier de la Sizeranne" är faktiskt namnet på Chapoutiers bästa Hermitage-vin).

 

[läs vår artikel om M. Chapoutier i bloggen 'Dryck & Livsstil']

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st