Historia
Egendomen ligger i Moorabool Valley mellan Geelong och Ballarat, 100 km sydväst om Melbourne. Druvodlingen i denna region går tillbaka mer än 200 år, med schweiziska nybyggare som planterade Victorias första vingårdar här i början av 1800-talet. Den rika vulkaniska jordmånen och det kontinentala klimatet på vår egendom producerar förstklassig frukt med en smak, bukett och färg som är unik för vår omgivning.
Gary och Robyn Farr köpte den ursprungliga fastigheten 1994 och den andra sektionen 1998 – den senare hade stått orörd i nästan 40 år och bestod av täta lådtorn och skadliga ogräs. Den sista pusselbiten, som länkar samman de två markblocken, köptes av Nick och Cassie Farr 2011, vilket gör totalt 130 tunnland - varav 36 tunnland är under vinstockar och resten hålls som bete och odling för boskap och hästar. Med en blandning av olika kloner och grundstammar är de druvsorter som odlas här viognier, chardonnay, pinot noir, gamay och shiraz.
Om vingården
Wine by Farr är en vinproducent baserad i Bannockburn, i den svala och torra Moorabool Valley i Geelong subregion Victoria, South Australia. Gården producerar en rad röda, vita och roséviner från sådana som Pinot Noir, Chardonnay, Shiraz och Viognier även om Pinot Noir utgör majoriteten (cirka 90 procent) av produktionen.
Nick och Gary Farr står sida vid sida, men är inte rädda för att gå head-to-head när deras åsikter skiljer sig åt. Varje generation har utvecklat en distinkt vinframställningsstil baserat på hans individuella erfarenhet och smak, och deras respektive linjer – By Farr av Gary och Farr Rising av Nick – har fått kritik både i Australien och utomlands.
Vinets framställning
Vingårdarna är baserade på gamla flodavlagringar i Moorabool Valley. Tusentals år senare skördar vi frukterna av dessa komplexa och mineralrika jordar, som ger våra druvor sina unika egenskaper.
Det finns sex olika jordar spridda över Farr-egendomen, där de två huvudtyperna är rik, spröd röd och svart vulkanisk lerjord och kalksten, som dominerar lerjorden i vissa områden. De andra jordarna är kvartsgrus genom en röd vulkanisk jord, järnsten (kallad buckshot) i grå sandig lerjord med en tung lerbas, sandstensbas och vulkanisk lavasten. Jordens goda dränering och låga bördighet är avgörande för att säkerställa små skördar av intensivt smaksatt frukt.
Jordstrukturen och mikroklimatet på vår vingård gör den idealisk för odling av pinot noir och chardonnay, och vårt läge är bland världens bästa för båda sorterna.
Vinmakarens stil och filosofi
Även om landskapet har genomgått många förändringar under de senaste decennierna, har Garys inställning till vin inte gjort det, och det är denna noggranna uppmärksamhet på detaljer som har inspirerat en hel generation av vingårdar. Hans erfarenhet som praktisk vinmakare formades av tiden som spenderades på Domain Dujac i Bourgogne, Cristom i Oregon och Calera i Kalifornien. Gary utvecklade en uppskattning för skönheten i shiraz och viognier från sina många resor till Frankrikes Rhonedalen, där han också lärde sig tekniker för att införliva dessa underbara sorter i sin vinframställning. Han fortsätter att vallfärda till Domain Dujac, som han har gjort under de senaste två decennierna, för att lära sig mer om hantverket att odla och göra vin som är ett sant uttryck för platsen.
Tyglarna kan ha överlämnats till nästa generation, men Gary, som producerade den legendariske vinkännaren Len Evans kallade "Australiens bästa pinot", håller fortfarande ett vakande öga över förfarandet för att säkerställa att vinet fortsätter att uppfylla hans höga standarder.
Vingården utsågs till Australian Winery of the Year av den australiska gastronomiska publikationen Good Food 2022.