« Chiara Boschis har en otrolig historia. I en region där kvinnliga vinmakare är exceptionellt sällsynta har hon byggt upp en samling viner som är avundsjuk på många, och blivit en fullvärdig medlem av de högt respekterade Barolo Boys. »
Historia
År 2009 förvärvade godset en fastighet på 4 ha (10 tunnland) i Conterni i Monforte d'Alba. Denna vingård är planterad med yngre vinstockar som så småningom är avsedda för Barolo, men för närvarande vinifieras som Langhe Nebbiolo. Det ger också frukt till Dolcetto d'Alba.
Om vingården
Namnet på den nuvarande ägaren-vinmakaren, Chiara Boschis, står framträdande på etiketten på E. Pira & Figlis vinetiketter. Detta för att minska risken för förväxling med de andra Barolo-producenterna Pira och Pira Luigi.
E. Pira & Figli (Chiara Boschis) är en liten vingård i den italienska subregionen Barolo. Den producerar en rad Nebbiolo-viner från en enda vingård från flera av Barolo crus, samt en Barbera d'Alba och en Dolcetto d'Alba.
Den ursprungliga egendomen bestod av bara 2,5 hektar (6 tunnland) vingårdar – mestadels i vingårdarna Cannubi och Cannnubi San Lorenzo cru. Dessa två vingårdar ger frukt till gårdens Barolo Cannubi-vin och dess Barbera d'Alba. Den återstående halva hektaren ligger i Via Nuova (på Terlo-kullen), vilket ger druvor till en annan envingård Barolo.
Vinframställning
Vingården E. Pira & Figli ligger på ett torg i staden Barolo. Druvorna jäser i temperaturreglerade tankar av rostfritt stål med automatiserad stansning. Barolos tillbringar två år fatlagring på nya franska barriques, följt av ett år på flaska innan de släpps, medan Barbera tillbringar 18 månader i andra användnings- ek, och Dolcetto mognar i tredje användnings-trä i åtta månader.
Vinmakarens stil och filosofi
E. Pira & Figli (Chiara Boschis) var den första egendomen i Cannubi som konverterade till ekologisk odling, och hon har sedan dess outtröttligt arbetat under de senaste åren för att övertyga resten av odlarna i distriktet att också bli ekologiska.
E. Pira & Figli - Chiara Boschis tilldelades Green Emblem från Robert Parker Wine Advocate.